Някой е създал NES игра, която може да следи Международната космическа станция

0
1103

Когато Nintendo окомплектова хардуера, който ще се превърне в Nintendo Entertainment System (NES), през 80-те години, компанията едва ли си е представяла, че конзолата може да се използва за нещо такова. Много от нас също смятат така, защото възможностите ѝ са скромни. Донякъде е така, но се оказват напълно достатъчни, за да следят Международната космическа станция.

Днес сме 2020 година и почти всичко е свързано с Интернет, дори тостерите и хладилниците

Защо не и NES да следва този пример? Този въпрос си задава разработчикът Ви Грей. Той успешно създава „игра“, която проследява движението на МКС и върви на NES конзолата.

Той създава NES игра от нулата и използва устройство, който изпраща информация за позицията на МКС към нея под формата на натискания на бутони. Използва порта, чрез който се свързват контролерите. Крайният резултат е, че виждаме карта, на която е Международната космическа станция и тя се движи в реално време.

Снимката най-отгоре е именно от тази игра

Защо NES? Според Грей, макар и хората да не го възприемат така, старите конзоли като NES и Atari 2600 са на практика компютри. Те използват на същия процесор като Apple II и Commodore 64. А какво правят компютрите? Те получават информация на входа, която води до реакция на изхода. Когато играеш на някоя игра, ти натискаш бутон и изпраща входната информация, а хардуера я преобразува в реално действие.

Ако компютър може да проследи МКС и NES е компютър, то не би трябвало да има пречка NES да следи МКС, обяснява той

„NES е компютър и честно казано е един от любимите ми компютри, що се отнася до програмиране. Този проект, както много други, аз създадох, за да покажа на хората този факт. NES може и да не работи бързо колкото смартфона ви, но си остава около 40 пъти по-бърз компютър от този, който е използван за мисията Аполо 11.“, продължава Ви Грей.

След като концепцията му се оказва успешна и той има работеща разработка, влага усилия, за да направи възможно проектът да се използва и от други хора. И то без да има нужда от някакъв специален хардуер. В крайна сметка, „играта“ може да заработи на всеки компютър чрез FCEUX и Mesen NES емулаторите. Има нужда само от една програма, която се нарича Lua скрипт.

Създадена е блог публикация, която описва този проект в подробности. Има и инструкции, ако някой от вас иска да си поиграе с него, използвайки NES емулатор. Може да я откриете тук.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари