Огромно изтичане на данни разкри отдавна пазени тайни на Nintendo

0
503

Последните няколко седмици Nintendo стана жертва на множество пробиви в защитата на своите сървъри. Наскоро хакери се добраха до стотици хиляди акаунти на потребители в Nintendo Network. Освен тях от компанията бяха изтекли важни файлове свързани с разработването на нейните по-стари конзоли. В интернет бяха публикувани около 3 GB общо файлове, включващи сорс кода на старите конзоли и игри на Nintendo.

Данните бяха публикувани в интернет форума 4chan. Според Nintendo всъщност пробивът е бил осъществен преди две години и тогава са били изтеглени над 2 терабайта данни. Следователно това, което виждаме в интернет, е сравнително малка част от цялото. Засягат се конзолите Nintendo 64, Wii и дори GameCube и техни игри. Данните биха били от полза за хора, занимаващи се с емулации на игри, и като цяло интересуващи се от никога споделяните тайни на японската компания.

Изтекоха и ROM образи на операционните системи на конзолите, както и демота, разкриващи техническия им потенциал. Така например в едната програма „morphdemo“ се демонстрира как конзолата N64 може да превърне едно изображение в друго. Бе представена и играта Mirror House Cornflakes, където обикаляте в причудлив лабиринт. Разкрит е сорс кодът на много вече издадени игри. Макар че повечето от тях са модифицирани за безпогрешна работа на персонални компютри, във файловете има и много допълнителна информация за неосъществени идеи. Във всеки случай Nintendo не се радва на развоя на събитията и е готова да заведе съдебно дело срещу всеки, ползващ неправомерно файловете на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари