Основните моменти при избора на компоненти за геймърски компютър: ревю

14
2494

Самостоятелното сглобяване на персонален компютър за игри става все по-популярно и това е съвсем разбираемо: сегашните конзоли вече почти се изчерпаха, а новите ще трябва да се чакат още почти една година, а и в началото тяхната цена няма да бъде особено хуманна. Освен това, новите игри, освен на конзоли, масово излизат и за персонални компютри, а и Sony помоли разработчиците на игри за конзоли да имат предвид възможно портиране към персонален компютър в най-близко бъдеще. Друг изключително важен фактор е сериозното поевтиняване на хардуера, който само преди две години се считаше за топ и бе много скъп. Само преди година и половина-две за около $150 можеше да се вземе само 4-ядрен процесор, но сега за тези пари вече може да се намери 6-ядрен чип с 12 нишки, а и производителността на видеокартите значително нарасна.

Кое да считаме за съвременен игрови компютър

Това е ключовият въпрос. Според редица анализатори, един компютър може да се счита за геймърски, ако на него могат да се стартират всички днешни тежки игри с FHD резолюция (1920х1080 пиксела) с високи настройки на графиката и при не по-малко от 30 fps. Защо са взети именно тези критерии? Първо, FHD е най-масовата резолюция в игрите (може да се провери в Steam), при която плътността на пикселите е оптимална при използване на популярните 21-24 инчови монитори, които играчът гледа от около метър-метър и половина. От друга страна, тази резолюция е оптимална, за да не се претоварва графичния процесор.

Не са взети ултра настройките на графиката, понеже разликата между високите и ултра настройките настройки се вижда само ако се направи пряко сравнение. Но падането на броя кадри в секунда веднага се забелязва. И още, ако не ви харесват 30 fps винаги можете да слезете до средни настройки на графиката, при което ще добавите над 10 кадъра в секунда. Но ако още от самото начало направите игрови компютър, който дава 30 fps при средни настройки на графиката, то слизането до ниски настройки дотолкова ще влоши изображението, че една съвременна игра ще започне да изглежда като бледа версия за PlayStation 3.

Разбира се, тези критерии са само една начална точка към света на качествения компютърен гейминг. Оттук нататък ръстът може да е на практика безкраен, но падането под това ниво е силно нежелателно.

4 ядра са малко, 10 са много

Отдавна минаха времената, когато на 2-ядрения сравнително евтин Pentium G4560 можеха спокойно да се играят всички най-съвременни геймърски проекти. Ако сега погледнем системните изисквания на последните заглавия (например Control и Red Dead Redemprion 2), то ще видим, че са необходими съвременни процесори с 4 ядра и 4 нишки. Все още могат да се използват и по-стари чипове със същия броя ядра, но те трябва да се клокват.

За 2-ядрените процесори вече почти няма място в игрите. Да, игрите се стартират, но има непрекъснати лагове и сравнително дълги замръзвания на играта, както и текстури, които не са се заредили докрай. Ситуацията при процесорите с 4 ядра е по-добре, но не много: в сцени с изобилие на NPC и сложна физика, тези чипове се натоварват до 100%, което отново води до некомфортна игра, като дори при висок ftp, управлението на играта е забавено и не е отзивчиво.

В крайна сметка, към днешен ден за максимално комфортен геймплей, са необходими процесори с 4 ядра и 8 нишки или просто CPU с 6 ядра. При Intel това са сравнително старите Core i7-6700 и 7700, както и бестселъра Core i5-9400F. При AMD това е новият Ryzen 5 3500.

От друга страна, вече се продават различни HEDT процесори с над 10 ядра, като AMD предлага и чипове с 12 и 16 ядра (Ryzen 9 3900X и 3950X). Има ли смисъл от тях в игрите? Не особено: засега повечето игри не могат да използват повече от 16 нишки, а и в новите конзоли ще се използват хибридни процесори с 8 ядра, така че засега игрите нямат нужда от повече ядра и нишки. Но ако този компютър ще се използва и като работна станция, определено има смисъл да се вземе процесор с повече ядра.

Оперативната памет наистина може да е много

Ако се вгледаме в някои съвсем нови лаптопи и персонални компютри, можем да се учудим, защо в едно чисто геймърско решение са сложени 32, а понякога и 64 GB оперативна памет. Ситуацията е съвсем ясна от гледна точка на маркетинга: подобно количество памет изглежда много внушително и въпросният компютър може да се продаде при един и половина или дори два пъти по-висока цена, отколкото всъщност струва.

Нека отново се вгледаме в системните изисквания на съвременните игри. В повечето случи се изискват не по-малко от 8 GB оперативна памет, като обикновено се препоръчват 16 GB RAM. Нещо повече: дори при екстремални настройки на 4К графиката в тежката Metro Exodus са необходими все същите 16 GB оперативна памет.

Всъщност, съвременните ААА проекти с ултра настройки на графиката заемат около 5-7 GB RAM, при условия, че графичната карта има достатъчно буферна памет. Като се има предвид, че ОС Windows заема 2-2,5 GB RAM, играта използва около 10 GB оперативна памет, и 32 GB, че и 64 GB няма да са необходими още доста дълго време. Ето защо е добре да се спрем на 16 GB RAM, а останалите пари да дадем за по-мощна видеокарта или процесор.

Заправете за 4К и трасирането на лъчите

С излизането на PlayStation 4 Pro започна бумът с много високите резолюции, но не трябва сляпо да подражаваме на това. Защо? Не е сложно: към днешен ден няма видеокарта, която да даде възможност да се играят 4К игри при ултра високи настройки и fps около 60 за всички съвременни игри. Дори и Nvidia RTX 2080 Ti, която сега е топ-решението в потребителския сектор, при повечето тежки игри показва само 40-50 кадъра в секунда при подобно зверско натоварване.

Разбира се, това е един добър геймплей, а ако леко се намалят настройките на графиката, то ще се достигнат стабилни 60+ fps. Но тук трябва да се съобразим с две неща. Първо, разликата в игрите при 2К и 4К резолюции на монитор с размер на диагонала 27-30 инча от разстояние един метър на практика не се вижда и високите настройки на графиката при 4К може да изглеждат по-зле от ултра настройките в 2К. Второ, при 2К, натоварването на видеокарта е над два пъти по-малко и за достигането на заветните 60 fps при повечето игри ще са достатъчни и по-евтините видеокарти от нивото на 2070 Super или Radeon RX 5700 XT, а RTX 2080 Ti ще достигне 100 fps.

Засега 4К е в бъдещето, което се потвърждава и в новите конзоли, които в тежките моменти свалят резолюцията на 2К. Възможно е графичните карти на AMD и Nvidia от следващо поколение да се справят перфектно с 4К при 60+ fps, но засега 4К резолюцията е далече от масовата FHD.

Същото се отнася и за трасирането на лъчите. Сегашните Nvidia RTX 2000 са пробни решения, при които след включването на RTX On губят производителност, често пъти дори двойно. Очевидно е, че бъдещите видеокарти ще бъдат по-добре оптимизирани за тази технология, като ще бъдат подобрени и геймърските енджини. Но сега да се взема графична карта само за да се гледат „вълшебните лъчи“, не си струва. С излизането на серията 3000 поколението видеокарти RTX 2000 на практика ще се превърнат в „тикви“.

Ето защо всичките видеокарти от серията RTX 2000 е добре да се считат за мощни видеокарти, които са отлични за съвременните игри. Но ако трябва да се направи избор между тях и по-бързите решения на AMD, то е по-добре да се вземат последните.

Големите охладители и водните охлаждания са излишни в геймърските компютри

Тук ситуацията много напомня тази с оперативната памет. Често пъти може да се види скъп марков персонален компютър, в който 8-ядреният Core i9-9900K се охлажда от водно охлаждане с три секции или от 2-килограмов въздушен супер охладител. Разбира се, с тях температурата на процесора няма да се вдигне над 40-60 градуса по Целзий, което е направо отлично, но именно в тази област могат да се направят доста големи икономии.

Това е възможно, понеже игрите не могат да натоварят процесора толкова много като различните изчислителни задачи. Ето защо, при тях процесорът ще отделя много по-малко топлина, отколкото е неговото TDP, указано в официалния сайт на производителя. Това съвсем не означава, че при 5-ядрения Core i5-9600K може да се мине с един евтин алуминиев бокс с вентилатор, но могат да се икономисат немалко средства, ако се вземе по-евтин охладител и да не се използва водно охлаждане. Температурата ще е с десетина градуса по-висока, но далече от критичното, като икономисаните пари могат да се дадат за нещо по-полезно.

Не забравяйте за овърклока на оперативната памет

Много потребители не виждат смисъла в клокването на паметта, понеже считат, че това може да доведе до максимум 5% увеличение на производителността. Но към днешен ден това съвсем не е така, особено при процесорите Ryzen, където честотата на шината, свързваща вътрешните модули на процесора, директно зависи от честотата на работа на оперативната памет.

Така например, при ARMA 3 разликата между най-обикновената DDR4-2133 MHz и оптималната DDR4-3600 MHz достига цели 20%, което е твърде съществено. И дори ако вземете стандартни плочки с честота 2133 MHz и ги клокнете до 3000 MHz, на което са способни почти всички дъна, ще получите 15% увеличение на fps, което си е един много приятен ръст. Същият ръст на производителността се наблюдава при почти всички съвременни тежки игри.

Естествено, важно е да не се увличаме. Така например, между DDR4-3600 и DDR4-4000 разликата в производителността е едва 3,5%, но разликата в цената е много голяма. За оптимална честота може да се приеме 3200-3600 MHz.

Не обръщайте внимание на клокнатите версии на видеокартите

Нито Nvidia, нито AMD не забраняват на производителите да клокват графичните процесори и това се използва. Но физически, обикновената графична карта по нищо не се различава от клокнатата, а прирастът обикновено е около 1-4%. Това може да даде един допълнителен кадър в секунда и едва ли си струва да се плаща за това една кръгла сума.

Всъщност това е разбираемо, понеже производителите на GPU вече още в завода покриват целия честотен диапазон.

Не си струва да се купува съвременен игрови компютър с голям хард диск за игрите

Преди няколко години, когато SSD едва започваха да стават масови, мнозина си вземаха флаш диск само за операционната система, като за игрите си оставяха хард диск с голям капацитет. Това бе съвсем оправдано, понеже големите SSD бяха скъпи, а скоростта на зареждане от HDD бе съвсем търпима.

Но през последните две години цената на SSD рязко падна и сега може да се вземе 500 GB флаш диск за около $55. И още, игрите станаха осезателно по-тежки и не само че се зареждат от хард дисковете за повече от една минута, но и понякога предизвикват лагове, когато от HDD не успява да се прочете необходимата информация. Така че е време да забравим старата формула „128 GB SSD плюс 1 TB HDD“ – тази конфигурация е вече некомфортна за редица ААА проекти.

Не си струва да се дават големи суми за дънни платки със SLI или CrossFire

Уви, към днешен ден технологията за едновременно използване на няколко видеокарти във видеоигрите е по-скоро мъртва, отколкото жива и едва ли си струва да се надяваме, че в близкото бъдеще производителността ще се вдигне двойно като просто се постави още една графична карта.

В направените редица тестове, при половината от игрите приръст на производителността изобщо няма и дори има спад. Повечето игри просто не поддържат тази технология и едната видеокарта се натоварва само до 0-10%. Единици са геймърските заглавия, които в подобни условия достигат увеличение на производителността до 50%, като в повечето случаи ускорението е 20-30%. Ясно е, че втората карта ще трябва да се плати 100%, а и тя ще иска мощно захранване. В това няма особен икономически смисъл, но има геймъри, които искат да сглобят възможно най-мощната конфигурация и за които цената не е от особено значение.

Графичната памет никога не е много

Преди около три години редица потребители, с цел да икономисат сравнително дребна сума, си взеха GTX 1060 с 3 GB буферна графична памет и RX 470 с 4 GB вместо моделите съответно с 6 и 8 GB, като аргументираха своя избор, че тази графична памет ще им стигне за много дълго време. Но реалността показа, че те сгрешиха: днес тези видеокарти осигуряват графика от едва средно ниво. Така например, играта Red Dead Redemption 2 при FHD резолюция и ултра високи графични настройки изисква минимум 5 GB буферна памет:

В крайна сметка, докато RX 470 с 8 GB графична памет осигурява при максимални настройки честота на опресняване колкото съвременна конзола, то версията с 4 GB предлага много по-малка производителност и се налага графичните настройки да се свалят до високо ниво, а когато има сложни и големи текстури настройките трябва да се свалят до средно ниво.

Така че към днешен ден, минималното ниво на графичната памет за комфортен геймплей е 6 GB. Това е добре да се запомни, понеже след месец излиза серията AMD RX 5500 с версии с 4 и 8 GB буферна памет.

Овърклокът на повечето съвременни процесори с нищо не помага

Точно както производителите на видеокарти, Intel и AMD вече използват целия честотен диапазон на своите процесори и техният овърклок при игрите вече няма никакъв смисъл. Да, Core i7-9700K може да бъде клокнат до стабилни 5 GHz, но това са едва 400 MHz повече (около 7%) и в игрите това не оказва почти никакво влияние.

Разликата между 127,6 и 126,7 fps не само че не може да се забележи, но е и на нивото на погрешността при измерванията. Нещо повече, ръчното фиксиране на честотата при Ryzen 3000 дори може да намали производителността, понеже тези процесори самостоятелно и автоматично увеличават честотата си при алгоритми, които не натоварват всички ядра. Игрите са именно такива. Фиксираната висока честота може да бъде от полза при някои изчислителни задачи, но при игрите това няма смисъл.

Изводи

Колко бързо лети времето: само преди 3-4 години 4-ядрените CPU бяха едно отлично решение за игрите, а сега вече има доста голяма игрова разлика между 6 и 8-ядрените процесори. Преди пет години 3 GB буферна памет в Nvidia GTX 780 Ti изглеждаха много, а днес бюджетните графични карти имат по 4 GB. Някои компоненти, като например хард дисковете, направо слизат от сцената, понеже забавят игровите компютри, като в новите конзоли изобщо не се използват.

От друга страна, този прогрес е нещо много хубаво: преди същите тези пет години в игрите трасирането на лъчите в реално време се считаше за фантастика, а за 4К никой и не мислеше – а сега това вече е реалност, въпреки че има някои особености. Прогресът при игрите не спира и това е много добре: може би след няколко години ще видим първите фотореалистични проекти.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Реалист
Реалист

Правило номер едно: не си купуваш процесор Intel. Иначе моментално ставаш ламер…… И за дебилите добавят: що за дебил би дал два пъти повече пари, за 3-4 FPS повече??? И по малка многонишкова производителност???????? НО реалността се променя, и всички платени джендър-инфлуенсърчета подплатени от Минтел не могат да я спрат. Хората купуват все повече Райзени, което е добре за свободния пазар. Сега Интел ще се принудят да спрат да въртят шашми и мошенгии, и ще трябва да се напънат и да пуснат реален конкурентен продукт на КОНКУРЕНТНА цена…. Замислете се: интел плаща на ОЕМ производителните да тъпчат щайги с техните… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Днес е много лесно процесор и видео на AMD тоест Ryzen и Radeon.
И да не се лъжат с уязвими печкови INhell процесори, и еднодневки видеокарти на БЕЗвидео за мн пара…

Иво
Иво

Запази тъпите си расъждения за себе си

Реалист
Реалист

Ивайлче, като нямаш какво да кажеш по темата с аргументи и само лалаш общи приказки и обиждаш, да? Типично по булхаристански…..

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ма няма как, щото ти и изобщо интел/нвидиа сектантите сте много по тъпи и ограничени….. Също така искаш да кажеш, че един интелски процесор пълен с пробойни и скапан боксов охладител е по добър от един Ryzen, си в жестока грешка, да не говоря, че такт за такт ZEN 2 са по ефективни с по високо IPC от интелските нагреватели.. А за НЕвидя, какво да се каже къде лъжат, като сигани за размерс на паметта (GTX 970 mem edition), къде се развалят след седмица ползване, по голям провал от Fermi картите и масово измиращите GT8800 и gtx9800, са RTX щото… Виж още »

Efix
Efix

Не бих спестявал от качествено водно охлаждане. Също така не прочетох в статията, че е нужно да се вземе качествен захранващ блок.

Kofti Petrov
Kofti Petrov

Точно така! Захранването е изключително важен компонент .

JohnDoe
JohnDoe

В статията са пропуснати изискванията за мишката – поне 3-4 000 dpi. Масовите мишки с по 1000 dpi не са подходящи за прецизен гейминг.
За процесора съм съгласен, че трябва да е Райзен. Колкото до видеокартата Nvidia и АМД са с почти изравнени цени в съответните класове. По чуждестранните форуми пишaт, че AMD 5700XT и 5700 имат проблеми с драйверите, което накланя везните към Nvidia. След като AMD си ъпдейтнат адекватно драйверите за новите видеокарти определено стават фаворит.

Ззз
Ззз

Аз съм с RX 5700 и нямам проблеми засега

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Абе Navi картите са добри, ама цената им е зле, поларис бяха по 200 и 250 долара, тия са повече. И втория проблем, че са само среден клас няма висок, настрана от това 5700/XT са добри карти…

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Който разбира, не би си направил конфигурация по-слаба от 16гб рам 3600хц нвидиа 1080ти->2070 супер, 2ссд-та и външен хдд, интел или райзън? Все още няма печеливш. Едни и същи проблеми имам и с двата производители. Както и да е, думите скоро няма да ви трябват 16гб рам, УАУ как може да издъните това нещо?! Догодина две вр-а като влезе, по-стабилно, 16гб ти трябват само за майнкрафт със 8гб видео, тези два параметъра само, като се кажат и цялата ти статия с препоръки да купуват глупости хората се обезмисля. Как не написахте един път „Няма какво да се лъжем, компютър се… Виж още »

radi
radi

Добра статия

Здрасти
Здрасти

Ооомг само не амд гейбойс и в тази статия…

И това със 1060-ките на ултра високи графични настройки направо ме разби 😂😂😂

Бахти
Бахти

Вече 6-ти ден от публикуването на тази „статия“, а неграмотния аФтор не може да направи една елементарна справка:

Цитат:


Processor Number i5-9600K

Performance

# of Cores 6
# of Threads 6
Processor Base Frequency 3.70 GHz
Max Turbo Frequency 4.60 GHz
Cache 9 MB Intel® Smart Cache
Bus Speed 8 GT/s
TDP 95 W


Технически данни от официалният сайт на Интел – https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/134896/intel-core-i5-9600k-processor-9m-cache-up-to-4-60-ghz.html

За другите простотии в статията аФтора си го е казал – Тикви,