Отпразнуваха половинвековния юбилей на Spacewar

0
34

Компютърната програма Spacewar навърши 50 години през миналата седмица. Според някои твърдения, заглавието е първата PC игра, която е създадена някога. Преди пет десетилетия учени от Масачузетския технологичен институт са написали кодовете на програма, която имала за цел да симулира война в космоса, съобщи Neo Win.

През миналата седмица в института, който се намира в Бостън, беше организирано специално тържество, на което отбелязаха юбилея на Spacewar. Студенти на MIT написаха съвременен вариант на играта, за да я направят достъпна за всеки, който иска да види какви са били идеите на програмистите отпреди 50 години. В модификацията е използван оригиналният код на Spacewar, което я прави повече от уникална.

Разработчиците са използвали портативен контролер Arduino, в който са заредили заглавието. Оригиналният Spacewar е мултиплеърна игра за двама души, които трябва да контролират оръдията на своя космически кораб, за да унищожат противника. Играчите са затруднени от заобикалящата ги среда, където има звезди. Те привличат корабите с гравитацията си и трябва да бъдат избягвани, което усложнява допълнително битката между геймърите.

Оригиналът на Spacewar е създаден от трима програмисти в MIT, които са написали кодовете за 18-битовата платформа DEC PDP-1. Тя е притежавала процесор, работещ с тактова честота от 200 килохерца.

На долната снимка можете да видите как са изглеждали геймърите преди 50 години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари