От Bethesda сами са компрометирали Denuvo защитата на Doom Eternal

1
450

Неотдавна Bethesda спомена, че новата игра Doom Eternal ще използва Denuvo защитата за борба срещу пиратството. Според феновете това означава поне няколко седмици имунитет срещу неправомерно теглене. Ден първи от издаването на играта обаче в торент сайтовете незабавно беше качена и кракнатата версия на играта. Изглежда хакерите не са си играли много да ѝ разбият защитата, защото сред данните ѝ дискретно е поместено копие на изпълнимия файл без DRM софтуер. Практически е нямало нужда да се разбива почти нищо.

Според наблюденията на потребители на Reddit в директорията на играта има папка Original с алтернативен Bethesda Launcher файл, голям 67 МВ. Замяната му с файла по подразбиране, голям 370 МВ (и със сигурност съдържащ Denuvo) става без особени усилия и не води до промени във функционалността на играта. Сега вече директорията я няма – закупилите играта вече трябва да са получили първия пач, премахващ „случайната грешка“. Времето обаче беше достатъчно за хакерите да реагират и да работят с алтернативния изпълним файл. Той все пак изисква логването в Bethesda акаунт, но според разработчици залъгването на системата не изисква много труд.

Бихме казали, че подобен пропуск може да се случи на всеки от студиото. Трябва обаче да отбележим, че миналогодишната игра Rage 2 на компанията по същия начин дебютира с допълнителен изпълним файл без DRM защита. Така или иначе тя официално бе премахната няколко дена след пускането на заглавието в Steam.

Не че наличието на Denuvo щеше да ознаменува края на хакерското съсловие. Имало е случаи австрийската защита да бъде пробита в рамките на часове. Фирмата обаче е на мнение, че присъствието на софтуера печели поне няколко дена на студиото успешни стартови продажби. Не че това има някакво значение за Bethesda, която предаде ключа срещу защитата в ръцете на потребителите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари