Драконовските рестрикции върху икономиката и ежедневието на мнозина, наложени от правителствата по света заради пандемията от COVID-19, оказва все по-заплашително влияние на световната икономия. Гейминг индустрията беше ударена сериозно също от това, макар и в далеч по-малка степен от други отрасли. Множество събития бяха отменени или проведени в дигитален формат, отложени бяха премиери на няколко игрови заглавия, служители на студиа останаха без работа, а други започнаха да изпълняват служебните си задължения от вкъщи. Пандемията може да сложи край на нещо значимо в света на видеоигрите – физическите издания. Това е мнението на изпълнителния директор на Frontier Developments (Elite Dangerous) Дейвид Брабън.

Физическият формат на видеоигрите няма само емоционална стойност за притежателите им. Макар и масово много хора да теглят игрите си онлайн, то все още има пазар за тях. И да не забравяме, че изчезнат ли завинаги, това вероятно ще означава и край за препитанието за някои. Но промяната вече така или иначе е видима. COVID-19 просто ще ускори този преход, смята Брабън. Той говори по въпроса на среща, организирана от GamesIndustry.biz. Брабън отбелязва факта, че все повече и повече геймъри се обръщат към дигиталния формат по време на пандемията.

„Свидетели сме на ускорение в прехода от физически към дигитални носители. И тов е нещо добро. Вероятно става дума за две-три години преди физическите да изчезнат в една или друга степен и сегашното положение може би ускори нещата тук“, споделя Брабън.

Коментарът му е сходен с този направен от изпълнителния директор на Take-Two, отново пред GamesIndustry, според когото пандемията е ускорила процеса по преход към дигиталната дистрибуция. За разлика от Брабън обаче, Зелник не смята подобна промяна за нещо съвсем положително, както и не мисли, че физическите носители ще изчезнат.

„Не очакваме физическата стока да изчезне. Нито пък искаме това да се случи“, заявява позицията си той.

Брабън исказва и друго интересно мнение. Според него, наплива към видеоигрите, който се наблюдава сега – по време на пандемията – както по отношение на продажбите и прекараните часове в игровите светове, няма да изчезне напълно след вдигането на мерките. „Имаме късмета да работим в една наистина велика индустрия, в която от финансова гледна точка, нещата вървят много добре“, описва ситуацията в настоящия момент Брабън. „Продажбите вървят нагоре, броят на играчите се покачва значително, така че могат да се открият много положителни неща. И някои от тези неща са повече от временни. Видяхме го първо в Китай, където се наблюдаваше огромен ръст в броя на играещите по време на локдауните през февруари. Това, което е интересно е, че виждаме накъде може би ще се развият нещата – със завръщането на китайците на работа, ние сме свидетели на леко по-високо ниво на продажбите, отколкото преди локдауните“.

Брабън прави и друго наблюдение, което е любопитно. Той споделя, че има много хора, които а си закупили първата си конзола малко преди старта на локдауните. И той знае, че и когато отмине кризата, те ще продължат да си купуват игри. „Имаме доказателства, че щом веднъж хората станат геймъри, то е много вероятно те да останат такива“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари