fbpx
0.8 C
София

Пет тенденции, които ще навлязат в електронните спортове през 2023 година

Най-четени

Макар и първите организирани състезания по различни видео игри да са се зародили през ’70-те, електронните спортове имат огромен потенциал за развитие пред себе си. До неотдавна повечето турнири се провеждаха в местната компютърна зала, а днес популярността им е толкова голяма, че са необходими цели стадиони, за да се поберат зрителите.

Спонсорски интерес също не липсва, като големи компании от всякакви сектори и известни личности продължават да инвестират огромни средства в гейминг индустрията. Дори наградните фондове от някои състезания вече надминават тези от по-малките турнири по тенис.

Имайки предвид всичко това, плюс главозамайващите приходи, генерирани от пазара на видео игри, феновете започват да се питат какво ли предстои за електронните спортове през наближаващата 2023 година. Е, нека обърнем внимание на пет тенденции, които вероятно ще навлязат в света на гейминга:

1. Бъдещето на електронните спортове е в метавселената.

Метавселената (Metaverse) е глобална мрежа, свързваща „светове“ от виртуалната реалност, съчетаващи в себе си различни дигитални аспекти като онлайн гейминг, социални медии, криптовалути и други. Целта на създаването ѝ е да помага на хората да се докоснат до всякакви цифрови обекти и активи или просто да се „срещнат“ с приятелите си, чрез собствени аватари.

Въпреки че технологията вече е част от гейминга, все още има какво да се подобри. Успехът на виртуалните концерти, организирани във Fortnite, кара създателите на игри да вярват, че бъдещето на електронните спортове е свързано с това на метавселената. Според тях, благодарение на виртуалната реалност, всеки почитател ще може да съпреживее събитията в игрите и ще се почувства като участник във всичко случващо се по време на турнирите. Метавселената предлага и неограничен зрителски капацитет, за разлика от залите и дори стадионите, на които се провеждат състезанията.

2. Засилено женско присъствие в електронните спортове.

Видео игрите не са само за мъже. Те набират все по-голяма популярност сред жените, като според Forbes 40% от геймърите в САЩ за 2020 година са представителки на нежния пол. Очаква се процентът да продължи да расте в световен мащаб и през следващата година, тъй като интересът към електронните спортове сред момичетата в азиатските страни все повече се засилва.

От организацията на Berlin International Gaming (BIG) вече обявиха създаването на свой женски отбор по League of Legends, наречен BIG Chroma. Проектът цели да насърчи дамите да развият уменията си и да станат професионални състезателки, както и да вземат участие в някои от предстоящите турнири.

Очаква се през новата година производителите да наблегнат на женските образи и като основни герои в игрите.

3. Електронните спортове ще продължат да процъфтяват като бизнес.

С напредването на технологиите електронните спортове стават все по-достъпни както за играчи, така и за зрители. Според различни медийни експерти, интересът към игрите скоро ще може да се сравнява с този към NBA или NFL. Проучване на Statista показва, че по всяка вероятност много рекорди по гледаемост в електронните спортове ще бъдат счупени през 2023 година, като зрителите само в Twitch се очаква да бъдат над 2,3 милиона.

Ясно е, че нарастващата аудитория означава и нарастващи приходи. Големи световни компании и известни личности също проявяват все по-голям интерес към електронните спортове. Някои от тях инвестират в развитието на собствени отбори, други в спонсорство и реклама, трети в организирането на турнири и продажбата на свързани артикули. Очакванията са китайският и индийският пазар да се отворят за чуждестранни инвестиции в сектора, което неминуемо ще генерира огромни приходи.

4. Бум в създаването на мобилни и „инди“ игри.

„Инди“ игрите представляват игри създавани самостоятелно от независими разработчици, които не са покровителствани от големите компании в индустрията. Благодарение на платформи като Roblox, почти всеки може да програмира своя собствена видео игра, която да бъде тествана от потребителите. Те могат веднага да оставят своите отзиви и препоръки към създателя, което спомага за по-бързото събиране на информация и ускорява процеса по разработване. Някои от най-очакваните „инди“ заглавия през 2023 година са Valheim, Kerbal Space Program 2, Planet of Lana, Manor Lords и други.

Нарастващата популярност на мобилните игри се дължи главно на това, че са лесно достъпни за всеки. Допълнителна периферия като мишка, клавиатура, слушалки е напълно излишна и това ги прави предпочитано средство за забавление сред хората с по-натоварено ежедневие.

5. Кибер сигурност.

След като вече споменахме за баснословните суми, които се изливат в развитието на електронните спортове, съвсем нормално е да очакваме, че всички тези инвестиции трябва да са добре защитени. През 2023 година ще се наблегне още по-сериозно върху кибер сигурността на гейминг компаниите и организаторите на турнири. С нарастващата аудитория нараства и опасността от хакерски атаки, заради което ще се наложи все по-често да прибягваме до употребата на двуфакторна защита, ако искаме да поиграем някоя игра или да погледаме определено състезание.

Заключение.

Според данни на Statista, интересът към електронните спортове става все по-масов, а приходите генерирани от гейминг пазара ще достигнат около $1,87 милиарда до 2025 година. Технологичният напредък ще продължава да отключва нови и нови възможности пред играчите и производителите, а бъдещето на индустрията изглежда все по-бляскаво, с безкраен капацитет на развитие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини