Официализирането на разстройствата, причинени от прекомерната игра на видеоигри от страна на Световната здравна организация (СЗО) в новото издание на документа „Международна класификация на болестите“, под номер 11 (ICD-11), може да струва на южнокорейската икономика $9.45 млрд. долара, съобщава GamesIndustry.

Тази сума е произведена в академично изследване, дело на Лий Док-жоо, професор по индустриално инженерство към Сеулския национален университет. То идва в отговор на препоръката от страна на СЗО за официализирането на т.нар. „гейминг разстройство“ за болест. Проучването сочи, че изпълнението на препоръката на световната организация ще коства на Южна Корея сериозна сума пари в следващите три години. Същевременно, прогнозите са експорта на видеоигри да спадне сериозно до третата година – до $1.4 млрд. За сравнение, Корейската агенция на създателите на съдържание предвиждат тази година гейминг индустрията да достигне оценка от $11.7 млрд., с което тя се превръща в петата най-голяма по този показател в света.

В интервю за South China Morning Post, говорителят на местната видеоигрова асоциация коментира, че това ще е все едно видеоигрите да бъдат заклеймени като нещо зло. „Това ще създаде в широката общественост негативна нагласа към видеоигрите. Ако игрите бъдат приравнени с наркотиците, то кой би пуснал детето си да си потърси работа в гейм бизнеса или да стане професионален геймър? Щетите, които ще нанесе това решение в бъдеще на гейм индустрията и гейм културата като цяло просто са немислими“, обяснява Сьо Хюн-ил.

В открито писмо, изпратено от видеоигровата асоциация и корейското министерство на културата до СЗО бива заявено, че гейминг разстройствата трябва да бъдат считани не за болест, а за симптом. Бива цитирано и изследване, изготвяно в продължение на пет години от университета в Конкук, според което прекомерните занимания с видеоигри са следствие от психологически фактори, като стрес , причинен в училище или от ежедневието. Заедно с това се заявява, че от клинична гледна точка, геймингът не причинява преки вреди на мозъка. Следователно, той може да е следствие от предварителни фактори, като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Предложението на СЗО среща сериозна опозиция засега и въпросът се очаква да е сред най-обсъжданите по време на 72-та асамблея на организацията, която ще се проведе в Женева по-късно този месец.

Проблемът с пристрастяването към видеоигри в азиатската страна е наистина сериозен. Колкото и екзотично да ни звучи, но правителството поддържа специални центрове за лечение от зависимостта, а спорадични мерки, като например „Законът Пепеляшка“ отпреди няколко години, който забранява на деца от 10 до 18 години да влизат в гейминг портали от полунощ до шест сутринта, само показва, че това наистина е проблем в страната.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за