Почти двойно повече потребителски акаунти на Nintendo засегнати от пробив

0
107

Nintendo излезе с ново изявление по повод масивен пробив, който засегна огромен брой потребители:

“Бихме искали да ви предоставим нова информация около скорошните инциденти, които включват неупълномощен достъп до някои Nintendo акаунти.

“Макар и да няма конкретни доказателства, че базите данни, сървъри или услуги на Nintendo са засегнати, ние можем да потвърдим, че няма компрометирани кредитни карти. Взели сме нужните предпазни мерки, за да защитим нашите клиенти. Вече вписването с Nintendo Network ID в Nintendo акаунт е прекратено, както и се свързахме с всички клиенти, за чиито акаунти смятаме, че са използвани без разрешение, за да им помогнем в предприемането на нужните стъпки за допълнителна защита.

“Ако някой осъзнае, че неговия акаунт се използва от чуждо лице без разрешение, ние ви насърчаваме да предприемете нужните стъпки, които сме описали в публикация относно възстановителния процес на Nintendo акаунт или се свържете с отдел клиентско обслужване.  

“В допълнение, призоваваме всички потребители да използват сложни пароли и да активират двустепенната верификация за своя Nintendo акаунт. Прочетете инструкциите тук.

“Извиняваме се за създаденото неудобство. Ще продължим работата по защитата на нашите платформи и данните на нашите клиенти.”

През април Nintendo обяви, че около 160,000 потребителски акаунти са били използвани от чужди лица без съгласието на техните собственици. Понастоящем, компанията смята, че общо 300,000 са засегнати, като при някои са използвани свързаните методи за плащане и са извършени покупки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари