По случай годишнината на Pac-Man, Nvidia разработва нови нива чрез AI

0
172

Тази седмица емблематичната аркадна игра Pac-Man празнува четиридесет години от своя дебют по аркадните машини в Япония. Тя служи за пример в света на гейминга дори и в наши дни, с особеното поведение на противниците „духчета“, предприемащи специална стратегия за преследването ви. Затова вчера Nvidia представи свой иновативен експеримент. Компанията възнамерява да разработи нова Pac-Man игра, създадена от изкуствен интелект. Любопитното е, че той няма достъп до енджина на играта или каквито и да са части от кода на духчетата. Компютърът трябва сам да се научи как мислят те, преди да започне да изгражда свои собствени нива.

За целта, на специалната невронна мрежа GameGAN са предоставени около 50 хиляди записи на сесии в Pac-Man. Системата се подразделя на две отделни състезаващи се невронни мрежи, като всяка работи на две Nvidia Volta GV100 видеокарти (една е равносилна на Nvidia Quadro). Едната невронна мрежа е заета да участва в 50 хиляди мача в Pac-Man, без да знае какво трябва да прави. Другата пък заема ролята на зрител и изгражда собствена дефиниция за целта на играта и геймплея. Накрая втората невронна мрежа (наречена генератор) получава възможността да изгражда свои собствени Pac-Man игри и Nvidia има готовност да ги представи пред геймърите по-късно тази година.

Според Nvidia, GAN технологията (генеративна състезателна мрежа) в основата на този проект може да помогне на разработчиците в бъдеще да правят игри по-бързо. От друга страна той би дал и полезни сведения за по-ефикасното автономно обучение на роботи. Сеунг-Уок Ким от Nvidia сподели в изявление:

„Това е първият опит за емулиране на гейминг енджин с помощта на базирана на GAN невронна мрежа. Искахме да разберем дали ИИ може да научи правилата на една среда, гледайки как тя се развива във времето…“

Според Nvidia потенциалът на GameGAN е много по-широк от просто пресъздаването на една игра. Според компанията невронната мрежа може да се научи да прави съчетания от няколко заглавия съгласно правилата от тях. За референция може да се ползват дори записи на стриймъри. От Nvidia споделиха:

„Разработчиците на видеоигри могат да създадат инструмент, с който да разработват нови нива на съществуващи игри, захранвайки го само със записи на минаване на оригиналните нива…“

Така например според Рев Лебаредиан от компанията, поведението на NPC-тата в GTA V може да се усъвършенства чрез GameGAN. С помощта на специализиран ИИ те могат да се поставят в различни игрални среди в опит да се адаптират към новите условия:

„Тъй като може да се различи задния фон от движещите се герои, може играта (GTA V) да се проведе в голям лабиринт, или героят в Pac-Man да се смени на любимото ви емоджи. Програмистите могат да използват тези способности на софтуера да експериментират с нови теми и концепции“.

Извън света на видеоигрите GameGAN също има голяма полза. За пример роботите във фабриките са задължени да минат през софтуерно обучение, преди да започнат работа в реалната среда. За разработването на самия софтуер за изпитване е нужно доста време. Според Nvidia, GameGAN може да се приложи, като роботите могат да гледат видеа на работата, която се очаква да вършат. Така машините ще се учат за секунди на това, което се очаква от тях, и ще могат да влязат в екплоатация.

За момента обаче GameGAN има и някои драстични ограничения. Засега софтуерът може да работи с видеа с резолюция 128p и честота на опресняване на кадрите 50fps. Това е, в общи линии, достатъчно за изследване на играта Pac-Man, но не и за анализ на актуални игри и видеосъдържание. От друга страна проучването ще даде нов фронт за развитие на машинното обучение и ще ни подари нова Pac-Man игра, на която да се насладим.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари