Халфът на Арсенал Месут Йозил е премахнат от китайската версия на играта Pro Evolution Soccer 2020. Това се случи след като той разкритикува Китай по отношение третирането на Уйгурските мюсюлмани.

Йозил нарече Уйгурите „войни, които се съпротивляват на преследването“ чрез акаунт в Twitter. Критиката му бе отправена както към китайското правителство, така и към мълчанието на останалите мюсюлмани.

NetEase, компанията която разпространява Pro Evolution Soccer в Китай, съобщи, че германският играч е премахнат от три актуални гейминг заглавия в страната.

„Германският футболист Йозил публикува екстремни позиции за Китай в социалните мрежи. Думите му нараниха чувствата на китайските фенове и нарушиха духа на любов и мир, който носи спорта. Ние не разбираме това, не го приемаме и не го прощаваме.“, пише компанията в обръщение по повод ситуацията.

Арсенал се разграничи от думите на играча си, тъй като клуба не се занимава с политически позиции. Външното министерство на Китай обяви, че 31-годишният Йозил се е подвел от фалшиви новини.

Уйгурите са тюркско етническо малцинство в Китай. Произлизат от Централна и Източна Азия. Представляват едно от 55-те официално признати етнически малцинства в Китай. Но според властите те са регионално малцинство в рамките на мултикултурна нация. Китай отказва да приеме идеята за определянето им като хора, които са исторически местни обитатели на земите, които населяват.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари