fbpx
16.8 C
София

Приходите от компютърни и конзолни игри в световен мащаб са намалели с 2,2% през миналата година

Индустрията очаква значителен тласък нагоре от няколко хитови заглавия през тази година

Най-четени

Пазарът на компютърни и конзолни игри остава доходоносен за разработчиците и доставчиците на хардуер, въпреки спада в продажбите на компютри през последните години. През 2022 година бяха пуснати няколко големи заглавия за PC, Xbox, PlayStation и Switch, включително Total War: Warhammer 3, Elden Ring, Hitman 3, Ghostwire: Tokio, God of War и индийския блокбъстър Stray.

Докладът за компютърните и конзолните игри за тази година на компанията за пазарни проучвания Newzoo разкрива няколко интересни факта за състоянието на световната индустрия за компютърни и конзолни игри. Според доклада общите приходи от игри през 2022 година достигат 92,3 млрд. долара, което е с 2,2% по-малко от предходната година.

Докато игрите за конзоли представляват 56,2 % от приходите, заглавията за персонални компютри, както физически, така и изтеглени, имат 41,3 % пазарен дял. Последните 2,5 % са за браузърни игри на персонални компютри.

През 2022 година САЩ са най-големият пазар на игри в света, като приходите от него възлизат на 31,2 млрд. долара и представляват 34% от световните продажби. Азиатско-тихоокеанският регион се нарежда на второ място с 30,2 млрд. долара разходи, което представлява 33% от световните приходи. Европа е третият по големина пазар с приходи от игри в размер на 24,3 млрд. долара, което представлява 26% от световния пазар.

Като цяло САЩ и Китай са двата най-големи пазара на игри в световен мащаб, на които се падат почти половината (48 %) от общите световни приходи в тази индустрия.

Една от най-забележителните информации, които се съдържат в доклада, е, че средното време за игра е намаляло с цели 23% между 2021 и 2022 година в Steam, Xbox и PlayStation. В доклада обаче се твърди, че спадът е по-скоро „коригираща стъпка“, тъй като хората са започнали да преминават към по-нормален живот след пандемията.

Една от основните причини за намаляването на приходите през миналата година беше отлагането на няколко големи издания поради предизвиканите от пандемията пречки. Очаква се обаче тази година индустрията да получи сериозен тласък с пускането на няколко големи игри като „The Legend of Zelda: Tears of a Kingdom“.

В доклада също така се отбелязва, че все повече издатели на ААА и АА заглавия преминават към абонаментния модел, тъй като компаниите предпочитат да издават по-малко заглавия и вместо това се съсредоточават върху удължаването на живота на съществуващи франчайзи, като Fortnite, Minecraft и ROBLOX.

Последният важен момент в доклада е свързан с нарастващото равенство между половете в гейминга. Макар че компютърните и конзолните игри винаги са били доминирани от мъже, нещата се променят към по-добро, тъй като все повече жени започват да се занимават сериозно с гейминг. Според доклада 40 % от всички геймъри през миналата година са били жени, което прави пазара по-справедлив от всякога.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини