Видеоигрите играят все по-голяма роля в живота на днешните деца. И това няма да се промени, независимо от опитите на всякакви политици и кабинетни специалисти. Истинските професионалисти не възнамеряват и подобно нещо, а търсят начини, по които могат да използват видеоигрите за добри цели. Според едно ново проучване например, те могат да облекчат страданието на малките пациенти, които са тръгнали на неравна битка с раковите заболявания.

Материал в Explica цитира наскоро публикувано проучване, което сочи, че видеоигрите могат да окажат множество положителни ефекти върху онкоболни деца, най-вече по отношение на болката, която те са осъдени да изстрадат. А както посочват от Moms.com, които цитират въпросното изследване, всичко, което може да облекчи болката и дискомфорта на децата, винаги ще е добре да бъде пробвано.

Според изследването на Juegaterapia Foundation, играта на видеоигри може да облекчи болката на децата, диагностицирани с рак до 30%. Особен акцент в проучването на специалистите са страничните ефекти и болката, причинени от химиотерапията. Те доказват, че играта на видеоигри може да намали тази болка и общия дискомфорт, които малките чувстват след лечението. И не само това. Чувството на облекчение означава, че те приемат също така с 20% повече медикаменти, които биха могли да притъпят тази болка, като например морфин. Авторите на изследването подчертават, че те са пионери в тази област и е нужно да бъдат направени по-задълбочени проучвания по темата, но откритията им в момента са изключително обещаващи.

Въпросното проучване е било направено на базата на наблюдения над онкоболни деца, играещи видеоигри средно по 2-3 часа на ден. Освен това, за целите на своето изследване, те занесли игрова конзола в испанска болница. Като цяло, проучването потвърждава резултатите на сходни изследвания и наблюдения на специалисти. Едно от тези открития, което намерило потвърждение например било, че децата се чувстват по-малко притеснени при прием в специализирана клиника, ако пред себе си имат обещанието да им позволят да играят видеоигри, като отново игрите им помагали по време на трудни моменти в хода на лечението им.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари