Първият по рода си турнир по квантов шах бе спечелен от специалист на Amazon

3
597

Експерт от на Amazon Александър Кубица спечели първият по рода си турнир по квантов шах. Състезанието бе проведено на девети декември тази година в рамките на виртуалната конференция Q2B 2020, посветена на квантовите изчисления, по време на която специалистът на Amazon победи петимата си опоненти.

Квантовият шах е разработен от Крис Кантуъл, специалист на компанията Quantum Realm Games, който работи върху този проект от 2016 година. Аспирантът от университета в Южна Калифорния е измислил идеята за новата игра, докато е работил върху своя научен проект за класата на творчеството и изобретателността. Основната концепция е, че играта не обучава на квантова механика, а развива интуитивното чувство за правилата, които са валидни в квантовата теория.

През 2016 година актьорът и режисьор Алекс Уинтър засне клип, в който Пол Ръд, който изигра ролята на човека-паяк, печели партия шах срещу Стивън Хокинг. Именно този клип бе използван в кампанията за събиране на средства в Kickstarter за създаването на комерсиална версия.

Правилата за квантовия шах се базират на обикновените шахматни правила, само че към тях са добавени понятията за суперпозиция и квантово заплитане. Основната промяна в правилата е квантовият ход. Той не е достъпен за пешките. Променено е и условието за победа – необходимо е кралят да бъде взет, матът е недостатъчен.

Принципът на суперпозицията се използва в квантовия шах за вариативно разполагане на фигурата на различните шахматни дъски. При осъществяването на квантов ход, броят на шахматните дъски се удвоява, като на някой от тях съответната фигура със сигурност е направила ход, а на другите е останала на мястото си. В компютърната програма потребителят вижда една обща шахматна дъска, която представя всички останали. На нея се изобразяват всички възможни положения на фигурата на дъската.

Шахматистът и неговият противник не знаят със сигурност къде се е оказала фигурата след квантовия ход. От друга страна играчът може да избира между квантовия и обикновения ход. Обикновеният ход се осъществява едновременно на всички шахматни дъски и единствено чрез него може да се осъществи вземане на фигура, но трябва да се отгатне разположението на фигурите на противника на дъската.

При възникването на специфични игрови обстоятелства, за да се премахне неопределеността, се прави фиксиране, което показва реалното разположение на фигурите на шахматната дъска.

За да се играе тази игра не е необходимо човек да е експерт в квантовата механика. Но са необходими познания за правилата на обикновената шахматна игра.

„Квантова заплетеност“ възниква при пресичане на пътищата на няколко фигури в суперпозиция.

Ранната версия на играта се предлага в Steam

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари