На фона на предстоящата премиера на играта си, разработчик разкри интересна подробност за една от конзолите от настоящето поколение и по-точно за политиките, налагани от доставчиците ѝ.

Както знаете, преди две години Microsoft представи на света по-малкия „брат“ на Xbox Series X – Xbox Series S . Освен по-ниска цена, Series S се отличава и със значително по-занижени технически възможности от „X“. И това беше определено като потенциален проблем. Мнението беше изразено от страна на няколко разработчици, които посочиха, че това може да доведе, както до неудобство за потребителите, така и до трудност за студиата, работещи по версии на играта си за основните платформи. От Microsoft заявиха, че това няма да се случи, но явно вече се случва.

Премиерата на Gotham Knights на Rocksteady е скоро, но около играта вече има спорове, а именно това, че на конзоли тя ще е със „заключен“ фреймрейт на 30FPS. Новината за това дойде от изпълнителния продуцент на Gotham Nights Фльор Марти в края на миналата седмица от канала на Rocksteady в Discord. Тя обяснява, че поради характеристиките, които са интегрирали колегите ѝ в играта, като например безпроблемен кооператив с изключително детайлизиран свят, предлагането на режим на високо представяне не е просто въпрос на намаляване на резолюцията, което да доведе до повече кадри. Играта ще върви на 30fps за конзоли. Както можеше и да се очаква, това породи поредната буря в социалните мрежи, на което отговори Лий Девоналд, главен технически художник на Gotham Nights.

„Иска ми се геймърите да разбират какво означава 60fps по отношение на всички онези неща, които те „губят“, за да може играта да върви по-бързо. Особено вземайки предвид това, че имаме конзоли от настоящето конзолно поколение, които не са много по-добри от предишното“, пише той в профила си в социалната мрежи Twitter. „Иска ми се да схванат, че 60fps е равно на 16 млисекунди. Иска ми се да разбират, че всеки враг на екрана отнема малко от това време. Всеки визуален ефект, всяко NPC. Ами… реалността е такава, че даже преди да си стигнал до „геймплей“ (кавичките са на Девоналд – б.а.) характеристики, като броя врагове и подобни, вашият бюджет за кадри вече е изяден. И ми се иска също геймърите да разбират, че неща, като светлината и осветеността на обектите също се явяват геймплей характеристики. Всичко има значение“. Част от вината да няма по-висок фреймрейт, продължава той, е до голяма степен вина на Series X и значително по-малката графична мощ на системата: графичният процесор на Series X осигурява повече от 10 TFLOPs, а този на Series S – около 4 TFLOPs. И Microsoft не помага за подобряване на ситуацията.

„Но Series S е факт. А Microsoft не позволяват да пуснеш игра за едната конзола само. И едно цяло поколение игри ще е задържано от тази приумица“, гневи се Девоналд.

Както допълват от Pixel Voxel, за разлика от много други игри от настоящето конзолно поколение, които поддържат 60fps, случая с Gotham Nights ще е различен вероятно заради акцента, който Rocksteady поставя на кооперативния режим. „И тъй като играта ще трябва да се представя еднакво и на Xbox Series X, и на Series S, може да означава, че разработчикът не може да осигури просто така 60fps за Series X и да остави Series S с по-малко на брой кадри в секунда“, заключава медията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари