Тези дни се появи интересно обяснение на важен елемент в днешните видеоигри. Направи го водещият куест дизайнер на Cyberpunk 2077 в Twitch. Той поясни функционирането на изкуствения интелект в играта и защо според него един прекалено „умна“ AI система не е добра идея. По-умните опоненти, смята Павел Саско от CD Projekt RED често не са по-добри.

„Понякога геймърите питат защо даден изкуствен интелект е толкова „глупав“, нали? Най-лесното е да направиш един изкуствен интелект изключителни умен, защото той ще знае къде си и ще може да те отстрани. Той ще може да прави доста неща, но това ще е изключително нечестно спрямо играещите“, споделя Саско.

„Това, което искаме да постигнем е изкуствен интелект, който се държи като реален човек, прави грешки и не преценява добре ситуацията. Ако стрелям от едно място, докато съм се скрил и след това се преместя, враговете ми ще стрелят към мястото, на което съм се намирал само преди миг, защото си мислят, че аз съм все още там. Ако убиете враг на едно място, не очаквате изкуствения интелект да каже на съперниците ви да ви открият веднага, а да ги изпрати към мястото, където това се е случило Изкуственият интелект трябва да реалистичен, но в същото време честен“.

Изказването на Саско провокира доволна доза негативизъм в Reddit, където немалко потребители смятат, че коментарът му служи да извини ужасния (според някои от тях) AI компонент в Cyberpunk 2077.

„По принцип това е така, но това няма нищо общо с оплакванията от изкуствения интелект в Cyberpunk 2077“, коментира един от тях.

„Няма нищо преднамерено в това колко зле се държат враговете/бандите/полицията/пешеходците/мотористите в Cyberpunk 2077“, убеден е друг потребител на социалната мрежа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари