Игрови разработчик публикува по-рано тази седмица изключително критичен пост в известен геймърски форум, с който обръща внимание на един от големите проблеми в сектора днес.

Томас Малер, един от основателите и директор на Moon Studio, студиото зад Ori and the Blind Forest, се появи в Resetera, за да изкаже възмущението си от настоящето състояние на гейм света, в който „хайпът“, изкуствено раздуваните предварителни очаквания, създавани от някои разработчици и медии, вреди на всички в индустрията. Той се позовава на три емблематични случая, които обрисуват цялостната картина: Питър Молиньо, Шон Мъри и неговия No Man’s Sky и CD Projekt RED и Cyberpunk 2077.

„Всичко започна с Молиньо. Той беше майстор на „Вместо да ви кажа какво Е моя продукт, нека просто ви разкажа какво мисля, че БИ МОГЪЛ да е и да ви развълнувам всички“, започва публикацията си Малер. „И всичко е наред, докато ти наистина не дадеш парите си и след това видиш, че играта няма нищо общо с това, което е ви е обещавал Молиньо“. И след като пуска няколко наистина лоши игри, продължава Малер, геймърите и медиите най-после спрели да го слушат.

Подобен е и случаят с Шон Мъри. Тук, в „Калдата“ сме отразявали някои от изявите на Мъри преди да издаде No Man’s Sky – заглавие с огромна амбиция, което се очакваше с огромно нетърпение. Нетърпение, подхранвано ревностно от самия Мъри. 18 446 744 073 709 551 616. Това е числото, което той назова преди пет години. Това е броя на планетите, уникални планети, които трябваше да може да посетите. И всяка се различавала от другите радикално. Когато обаче играта излезе, No Man’s Sky се оказа един доста пуст свят, в който много от рекламираните от Мъри характеристики просто липсваха. И хората започнаха да си искат парите обратно.

„И какво се случи после? Публикуваха няколко обновления, така че да забравим за първоначалните лъжи и измами и ей, нека го засипем отново с награди, понеже той най-накрая, горе-долу спази това, което каза, че ще е играта години по-рано. Благодаря, Джоф Кийли (известният канадски журналист, чиито материали се появяват в Gamespot, Kotaku и др. издания. Един от създателите и домакин на The Game Awards. – б.а.)“, продължава Малер. А след това идва ред и на Cyberpunk 2077.

„Геймърите трябваше да повярват, че това е „научно-фантастичен GTA в първо лице“. Как да не го заобичаш? Всяко видео, което CDPR пускаха е било внимателно изготвено, за да създаде една картина в умовете на играещите, която е побъркващо завладяваща. Само където не казаха, че това ще излекува рак. Тази стратегия доведе до сензационните осем милиона предварителни поръчки. Това, което се случи след това, беше това“, пише той, посочвайки едно от многото видеа в YouTube, които обсъждат истинското състояние на Cyberpunk 2077. „Продуктът беше просто незначителна част от това, което разработчикът раздуваше, че ще е и на всичко това отгоре, играта едва върви на конзолите, на които се предполагаше, че „се представя изключително добре“.

Малер завършва публикацията си със заключението, че след всеки подобен случай, както геймърите, така и журналистите не отдават толкова голямо значение на случилото се. И в крайна сметка се появяват много хора, които твърдят, че играта им си харесва, независимо от всичко. „Не става дума за това. Няма никакво значение дали „чудодейното биле“ има хубав вкус. Не ми продавайте характеристики, които не съществуват. Не ми рисувайте картини, които няма да можете да ми дадете. Просто не ме лъжете. Подигравате се с геймърите, подигравате се с журналистите (които би трябвало да знаят по-добре, засрамете се!) и се подигравате на другите разработчици“, завършва Малер. След публикуването на поста, той се завърта в Интернет и получава доста внимание и е повод за дискусии. Но вероятно не всички са възприели положително думите му, което провокира Малер да смекчи тона. Той изпраща писмо до GamesIndustry.biz, в което споделя, че той е избрал грешните думи и грешната платформа, за да изрази мнението си относно тази „хайп култура“, която е завладяла гейм света днес. Неговото желание е било просто да даде старта на една здравословна дискусия относно всичко това, а не да предизвика раздор и скандали.

„Вчера използвах прекомерно агресивен тон, който не подхожда на някой, който заема позицията, която заемам аз. Намерението определено не беше да наранявам когото и да е, но да предложа старта на дискусия по проблемите, с които се сблъсква днес индустрията“, пише Малер. „Ние всички споделяме любов към тази художествена форма и би трябвало винаги да се отнасяме с уважение един към друг. Но аз не подходих с уважение. И поради тази причина се извинявам искрено, особено към тези, които споменах по име. Обещавам, че си взех бележка и не искам да обидя никого“.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари