fbpx
7.9 C
София

Растящите продажби на PlayStation 5 осигуриха най-доброто тримесечие на конзолата от както е на пазара

Повече продажби означава повече печалба

Най-четени

PlayStation 5 на Sony преживя най-доброто си тримесечие от пускането си на пазара през ноември 2020 година. През последното тримесечие на миналата година, приключващо на 31 декември 2022 година, потребителите са закупили 7,1 млн. конзоли, което представлява ръст от 83% в сравнение със същия период година по-рано.

Последните данни за продажбите на PS5 във финансовите резултати на Sony за третото тримесечие на 2022 година означават, че компанията вече е продала 32 милиона бройки PlayStation 5 от пускането ѝ на пазара, което я поставя над Sega Genesis и точно под Nintendo 64 в списъка на най-продаваните конзоли на всички времена. Това е особено впечатляващо, като се имат предвид проблемите, с които индустрията трябваше да се справя през последните няколко години. За сравнение, Sony е продала малко под 38 милиона бройки PlayStation 4 до този момент от пускането на конзолата на пазара.

PS5 все още има да извърви дълъг път, преди да настигне следващата най-продаваното устройство за игри на Sony – PlayStation Portable с продадени 80-82 млн. бройки от него. Междувременно PlayStation 2 оглавява класацията на най-продаваните конзоли с над 155 милиона продажби за целия си жизнен цикъл.

PlayStation 5 беше един от най-трудните за намиране продукти след пускането му на пазара преди повече от две години, освен ако не бяхте готови да платите на прекупвачите два или три (или повече) пъти по-висока цена. Огромното търсене и кризата с чиповете означаваха, че закупуването на PS5 често изискваше много късмет, търпение и пари.

Но ситуацията с доставките на PS5 вече се подобрява. Продадените 12,8 млн. бройки през първите три тримесечия на финансовата 2022 година отбелязват 34% увеличение на годишна база и най-доброто представяне на PlayStation 5 до момента.

На два пъти този месец Sony заяви, че е увеличила доставките на конзоли PlayStation 5 и че оттук нататък покупката им би трябвало да е много по-лесна. Тази увереност е отразена в прогнозата на компанията за последното тримесечие на миналата година: компанията повиши годишната цел за продажби на PS5 от 18 на 19 млн. броя.

Продажбите на видеоигри също се увеличиха през третото тримесечие на 2022 година – от 62,5 млн. през предходното тримесечие до 86,5 млн. 20,8 милиона от тези игри са били заглавия от първа страна – поне 11 милиона са били God of War Ragnarök. Дигиталните изтегляния все още продължават да съставляват по-голямата част от продажбите на игри, въпреки че техният дял от 62% остава непроменен спрямо миналата година.

Абонатите към PlayStation Plus също са се увеличили – от 45,5 млн. на 46,6 млн. души. Месечните активни потребители са нараснали с 10 млн. на 112 млн. души, а приходите на услугата са се подобрили, вероятно в резултат на въвеждането на по-скъпото ниво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини