Рейтингът на GamingOnLinux за най-популярните Linux дистрибуции за игри

2
801

GamingOnLinux е интернет портал с голям брой активни потребители, който редовно прави най-различни изследвания и анкети. Преди няколко дни той публикува своя рейтинг за най-популярните Linux дистрибуции за игри, който учуди много хора. Нека и ние се запознаем с него.

Много хора са на мнение, че GamingOnLinux е най-добрия геймърски сайт за Linux потребителите. Той разполага с много активен форум, включващ над 10 хиляди регистрирани потребители и резултатите от публикувания наскоро рейтинг могат да се приемат за правдоподобни.

Интернет порталът публикува информация от подобен род всеки месец. Ето как изглежда числата към днешен ден.

Според рейтинга на GamingOnLinux, най-популярната Linux дистрибуция за геймъри е Arch! Неговият дял е 40,05%, като след него е класиран Ubuntu с 37,4%.

Можем да видим, че на трето място в тази своеобразна класация е Fedora със 7%, следвана от Debian с 4,63%, openSUSE с 3,82%, Gentoo с 3,32%, Solus с 1,2% и всички други взети заедно – с 2,55%.

Интересно е, че от данните събрани от 2019 година до днешен ден ясно се вижда тенденция за намаляване на броя на използваните Linux дистрибуции базирани на Ubuntu в полза на дистрибуциите базирани на Arch. От друга страна Fedora изглежда набира обороти, но с доста ниски темпове. При другите Linux дистрибуции промени на практика няма:

Според gamingonlinux Arch е кралят, който има най-голям ръст.

Виждаме, че чистата Arch дистрибуция е най-популярна с дял от 22,77%. Следва  Manjaro с 15,9%, Ubuntu с 15,18%, след това Linux Mint със 7,5%. Pop_OS !, Kubuntu и openSUSE имат по 4%.

Класация на десктоп средите за Linux

Рейтингът на графичните десктоп среди повече съответстват на очакванията на голяма част от потребителите. На първо място са KDE Plasma и Gnome с по 31%, следвани от Xfce с 11%, Window Manager Only с 10%, Cinnamon с 8%. Десктоп средата Mate има под 4%, а всички останали, включително LXQt, Budgie, Unity и Panteon почти не се виждат на представената графика:

Тенденцията за последните две години показва устойчив ръст както на KDE Plasma, така и на Gnome. В същото време Xfce, Cinnamon, Mate, Unity и Budgie показват лек спад. През този период от време процентът на Window Manager леко е нараснал, но за учудване е слабата позицията на Xfce.


Разбира се, не трябва да забравяме че контингентът потребители на портала GamingOnLinux са хора, които обичат да играят игри и техните изисквания към системата са съвсем различни в сравнение например с офисните работници.

В тази връзка е добре да представям и резултатите на друг още по-популярен уеб сайт. Ако посетим distrowatch.com, то ние ще видим едни съвсем други числа. Там на първо място е MX-Linux, който е базиран на Debian и използва десктоп средата Xfce. На второ място е Manjaro и на трето – Linux Mint.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари