Материали в три различни медии през тази седмица разкриват огромни проблеми в звеното, отговарящо за развитието на клауд гейминг услугата на Google Stadia. Става дума за сбъркани ръководни решения, прекомерна увереност и голяма доза некомпетентност от същото това ръководство.

Както вече ви разказахме, по-рано този месец, Google реши да закрие отдела в Stadia, който беше натоварен със задачата да разработва видеоигри специално за услугата. Ставаше дума за 150 човека от гейм индустрията, които без предупреждение останаха без работа. Но всичко има логика, за което разказва и Джйсън Шрайър от Bloomberg.

Още през 2019, хората от Stadia били наясно, че голямата кошница с обещания, която Google поднесе на широката публика с много фанфари, е била празна и са посъветвали своите шефове, това, което бива представяно да бъде пуснато и обявено като бета услуга. Фил Харисън, човекът, оглавяващ Stadia, и други негови колеги в мениджмънта на компанията, категорично отказали. Не минало много време и се оказало, че Stadia губи пари и изостава по много фронтове. Контролерът им се оказал, че въобще не е толкова привлекателен за геймърите, прогнозираните числа за месечни потребители на услугата се разминавали с десетки хиляди. Google отворили широко портфейла, за да привлекат игри от ранга на Red Dead Redemption 2 в услугата, а обещаните при анонса на Stadia характеристики, просто липсвали, което дало като резултат допълнително недоверие и вероятно загубата на още пари.

Отделен репортаж в Wired се твърди, че Google така и не схващали процесите в гейм разработката. Изданието припомня също така и случая, при който в края на януари тази година, Харисън изпратил имейл до всички в отдела, разработващ игри за Stadia, в който чертае светлото бъдеще. След пет дни, той ги събрал и им казал, че отделът се закрива. VGC посочва друг амбициозен план на Google, който без малко да се получи. Google уговорили Хидео Коджима да работи по хорър игра в епизодичен формат за Stadia – проект, който самата компания по-късно прекратила още в зародиш.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари