Републиканската партия в САЩ обвинява видеоигрите за местните престрелки

16
780

Последната седмица САЩ беше изненадана от внезапни престрелки в градовете Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо. В първия град въоръжен човек уби 20 души и рани още 26 в един от търговските центрове. 13 часа по-късно същото се случи и в центъра на Дейтън, където бяха убити 9 души и ранени 27. Във втория случай извършителят беше застрелян на местопрестъплението. Подобни случки карат гражданите и властите да търсят вината, и, изглежда, за най-очевиден виновник се посочват видеоигрите.

Това сподели Кевин МакКарти, лидер на Републиканската партия в Щатите. В интервю с Fox News известно време след стрелбите, той сподели, че видеоигрите, включващи насилие, „Дехуманизират хората„:

„Винаги съм имал усещането, че това ще е проблем за следващите поколения… Ние сме гледали проучвания какво правят (видеоигрите) на индивидите. Когато видите снимките и къде са се състояли стрелбите, виждате същите действия като във видеоигрите“.

Думите му много наподобяват тези на губернатора на Тексас Дан Патрик относно стрелбата в Ел Пасо: „Докога ще позволяваме и игнорираме на федерално ниво какво може да се направи относно гейминг индустрията„. След това той извади онлайн публикация, пусната минути преди инцидента:

„В това писмо, което, предполагаме, е на извършителя, той говори как иска да изживее своята фантазия на супер войник от Call of Duty“.

Според Патрик тази индустрия „обучава младежта да убива„.

Последно време много институции посочват видеоигрите като виновник за аморалните действия в обществото. Последната година Здравната организация определи пристрастяването към гейминга като сериозно умствено разтройство.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
жик-так
жик-так

ммм дааа, едно време в дивия запад са се стреляли, щото са играли много игри. Просто на хората им писна от мизерници.. и така става.

Trial
Trial

Приятел, ако имаше малко повече базисни познания по психология, щеше да знаеш, децата копират поведението, което виждат у околните. Уви, ти не си виновен, че в тия часове в училищата се учат глупости, а не съществени открития и установена фактология:

Trial
Trial

Линкът, който споделих по-горе е покрива един от ОСНОВНИТЕ открития на школата на бихейвиористите – ученето чрез наблюдение. Уви, определени кръгове имат интерес такова знание да се замита под килима. 😉

Efix
Efix

Я си пуснете екшън на Стивън Сегал – на 2-рата минута започват да се млатят, на 4-тата да се стрелят, а на 10-тата има екшън-гонка с коли.

Oracle
Oracle

Да, винаги ще се намери някой, който да търси вината на друго място.
А дали пък пропагандната им /военна/ кино индустрия не е свършила по-голяма работа?
Или пък фактът, че водят войни в цял свят?
На кривата ракета, космоса и е виновен.

Аекс
Аекс

Те всичко ще обвинят с изключение на липсата на контрол над оръжието.

fiki
fiki

Ми, носи пари. Как да има контрол? Навсякъде е така. Колко хора загинаха помляни от камиони, бусове? Колко хора гинат на ден само в Европа от ПТП-та? Някой да е спрял производството на автомобили? Не. Целият Свят лежи на тях. Ми, няма как да стане докато идват кинти. Да, има много умрели. Стотици хиляди годишно загиват от ПТП-та. Ама по-важно е терорист (мохамеданин) да не убие 10-20-30 христянски хорица. Заради това и сега в САЩ има „стрелци“, а не терористи. Пари бе, пари. Какво ви става в БГ, та не го осъзнавате това?

the professor
the professor

според глупаците виновни били видеоигрите… но истината е, че са виновни законодателите и оръжейната индустрия….

Agentpat™
Agentpat™

Много са причините за подобни трагедии, които разтърсват Земята на неограничената стрелба по хора. Игрите, които са пълни с насилие, също имат своя дан в това, никой да не се заблуждава, че те не влияят на младите хора, които ги играят.

даli
даli

не влиаят повече от филмите, телевизията… Върху младите определено влиаят, но само ако ги оставиш игрите да ги възпитават. А ако е така, т.е. да оставиш детето на такъв вид „възпитание“ е съсвем без значение дали ще е игра, видео или телевизия, или дори и мрачен ден.

Симеон
Симеон

Ясно е че не играеш игри

Палуестиниец
Палуестиниец

Из Човекът – „социално животно“ – Елиът Арънсън Изглежда, че американската култура процъфтява на базата на състезанието. Награждават се победителите и се отхвърлят победените. Ние научаваме децата си не да обичат знанието, а да се стремят към високи оценки и високи резултати на изпитите САТ. Има нездрав стремеж да побеждаваме на всяка цена, който властва в живота в САЩ. Всички ние демонстрираме изумителна културално обусловена мания за победа. Ние, американците, учим децата си, както явно, така и прикрито, да се надяват, да очакват по-добър живот и да се трудят, за да го постигнат. Ако обаче тази надежда няма изгледи да… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Тук не става дума само за игрите. Кървищата и насилието са превърнати от шоубизнеса в нещо нормално, в рутина. Особено за американците, масовите стрелби са нещо нормално и ежедневно – на това ги научи шоубизнесът. Колежанските хоръри се харчат като топъл хляб, серийните убийци имат армии от фенове и водят богата кореспонденция от затворите. По принцип масовите стрелби са един от признаците, накъде е тръгнало обществото – докато си мислим че поумняваме, всъщност поголовно оглупяваме и се побъркваме. Накратко: Обществото изпушва тотално, като в същото време се мисли за голямата работа. Допълнителен катализатор са и разните толерастки движения, които обясняват… Виж още »

Симеон
Симеон

“супер войник от Call of Duty“ аххаха тоя от кога не е сядал пред компютър.Ако игрите бяха виновни то трябваше деа има масови такива случаи.

Trial
Trial

Братле, образовай се!

Срам за България
Срам за България

Целия шум е, за да вземат оръжията на всички, искат обезпрашаване от вече 5 години..шума е само в тази посока, не намесвайте, кой каква игра или филм гледал, да има влияние, но преди 20 год. Сравнено със сега, сиг. 1000% е паднала въоражената престъпност.