Републиканската партия в САЩ обвинява видеоигрите за местните престрелки

16
793

Последната седмица САЩ беше изненадана от внезапни престрелки в градовете Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо. В първия град въоръжен човек уби 20 души и рани още 26 в един от търговските центрове. 13 часа по-късно същото се случи и в центъра на Дейтън, където бяха убити 9 души и ранени 27. Във втория случай извършителят беше застрелян на местопрестъплението. Подобни случки карат гражданите и властите да търсят вината, и, изглежда, за най-очевиден виновник се посочват видеоигрите.

Това сподели Кевин МакКарти, лидер на Републиканската партия в Щатите. В интервю с Fox News известно време след стрелбите, той сподели, че видеоигрите, включващи насилие, „Дехуманизират хората„:

„Винаги съм имал усещането, че това ще е проблем за следващите поколения… Ние сме гледали проучвания какво правят (видеоигрите) на индивидите. Когато видите снимките и къде са се състояли стрелбите, виждате същите действия като във видеоигрите“.

Думите му много наподобяват тези на губернатора на Тексас Дан Патрик относно стрелбата в Ел Пасо: „Докога ще позволяваме и игнорираме на федерално ниво какво може да се направи относно гейминг индустрията„. След това той извади онлайн публикация, пусната минути преди инцидента:

„В това писмо, което, предполагаме, е на извършителя, той говори как иска да изживее своята фантазия на супер войник от Call of Duty“.

Според Патрик тази индустрия „обучава младежта да убива„.

Последно време много институции посочват видеоигрите като виновник за аморалните действия в обществото. Последната година Здравната организация определи пристрастяването към гейминга като сериозно умствено разтройство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари