Сапковски ядоса не на шега Дмитрий Глуховски

0
217

Дали е нарочно или без да иска, Анджей Сапковски от време на време успява да вбеси доста народ. Едно не може да се отрече на полския писател, той е прям и говори това, което мисли.

„Широко разпространеното убеждение от CD Project Red, че игрите са ме направили известен извън Полша е напълно невярно. Аз направих игрите популярни. Всички мои преводи на Запад – в това число и английския – са публикувани преди първата игра“, обяснява авторът на книгите за Вещера в интервю за Waypoint.

Сапковски нееднократно е заявявал, че не симпатизира на видеоигрите като медия и културна форма, макар и да признава качествата на видеоигрите по The Witcher.

„Нямам нищо против игрите по принцип. Нямам против хората, които ги играят, макар и аз никога да не съм играл или ще го направя някога. Всичко обаче започна, когато играта (The Witcher) започна да руши пазара ми“, обяснява той. И още:“Видеоигрите обслужват различни цели. Нещата стоят по различен начин. Каква съдържателност може да има в редове текст, когато героят върви из гората и говори с катерица? Къде е литературата тук? Къде е мястото за дълбочина или задълбочен език, с които игрите биха могли да представят една висока култура“. Нали? Коментарите ги оставяме за вас.

Сапковски не изключва игрите да имат някакво участие в увеличаването на продажбите на книгите му, но всъщност, той е убеден, че нещата са поравно, тъй като имало повече хора, които играели игрите, защото чели книгите му.

„Смятам, че той бърка тотално и е един арогантен… (редактираме следващия ред, оставяйки ви да разберете думата използвана от него в английския ѝ вариант: motherf….er)“, споделя на свой ред в интервю за медията авторите на сериите „Метро“, руският писател Дмитрий Глуховски. Глуховски е писател, придобил почти култов статус не само в родната си Русия, но и по света. Той използва иновативен метод за разпространение на вселената на Артьом и компания. Стартирали като интернет проект, заедно с първата книга, „Метро“ е вселена, от която може да се възползва всеки, като са популяризирани не един и два проекта с героите на поредицата от фенове на „Метро“. Отделно от това, Глуховски продава правата за игри по „Метро“ и макар и да не жънат успеха на The Witcher, те са приети добре от геймърите.

Без игрите, книгите за „Вещера“ никога нямаше да получат тази луда международна аудитория, която имат. И тук не става дума за геймърите, но и за гейм пресата и всичкия този шум, който се вдига около тях и чувството, че нещо голямо, масивно и впечатляващо излиза. Това именно привлича хората. Той е щял да си остане просто един източноевропейски феномен за местна употреба без всичко това и никога не би бил пробил на Запад. И същото се отнася и за моите книги“, признава Глуховски, коментирайки думите на Сапковски. Самия той, фен на световете на игри, като S.T.A.L.K.E.R.и Falloout се вдъхновява от тях и публикува своя пост-апокалиптичен роман „Метро 2033“ в Интернет, достъпен за всички. 4A Games го прочитат и му предлагат договор за игра.

„Реших да използвам тази възможност, за да разкажа своя собствена история и в никакъв случай не гледах на видеоигрите, като на заплаха за моята ценна собственост. Тъкмо напротив. Смятах, че това е страхотна възможност да промотирам сериите като цяло. И точно така и се случи“, обяснява той.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари