В първата среща по Го, компютърната система AlphaGo, създадена от DeepMind, победи най-силният играч в света играч по Го. Дотогава китайският световен шампион казваше, че вижда възможност да победи компютърната система, но засега се вижда, че не успява. След 4 часа и 15 минути 19-годишният Го майстор призна поражението си. Сега резултатът е 1:0 в полза на компютъра.

Ръководителят на DeepMind зави, че в тази партия с шампиона е играла обновена система със съществено модифицирана архитектура. Благодарение на това, AlphaGo непрекъснато се учи, при това по различни начини. И още, новата платформа на DeepMind може да бъде обучена практически на всичко, а не само на Го.

При тази партия, китаецът започна със стратегията „3–3 point“ използвана от компютъра през месец януари. Това е неочаквано начало, което би объркало всеки човек, но AlphaGo не е човек и тази тактика не му оказа никакво влияние. Компютърът отговори със стратегическите ходове, научени от партиите с предишния шампион Ли Седол. След три и половина часа стана ясно, че компютърната система явно се представя по-добре.

Създателите на този ИИ споделиха, че обновената система много по-ефективно използва своите ресурси. При тази партия изкуственият интелект използва 10 пъти по-малко ресурси, отколкото при срещите с Ли Седол. AlphaGo се базира на TPU (Tensor processing unit), създаденият от Google специализиран процесор.

Съвсем доскоро се считаше, че играта Го е непостижима за компютъра, понеже се налага масовото използване на абстракции и стратегии, както и предвиждане ходовете на противника. Всички възможни ходове на Го са повече, отколкото атомите в цялата Вселена и е невъзможно всичките да бъда изиграни и заложени в паметта на компютъра. Налага се използването на сложни стратегии, което се считаше, че компютрите не могат да правят.

Световният шампион Ке Дзе, побеждавал няколко пъти Ли Седол считаше, че ще може да победи AlphaGo, но сега си промени мнението и каза, че повече не възнамерява да играе срещу компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари