В началото на този месец, Google направиха това, което правят най-добре – да закрият свой обещаващ проект, като преди това са предричали бляскавото му бъдеще. Точно така се случи с идеята на компанията да създава свои собствени видеоигри за платформата на Stadia – с което запрати идеята си към вечните полета на „гробището на Google“.

Както вече ви разказахме, в първия ден на февруари, Google съобщи на звеното, заело се да разработва игри за клауд стрийминг платформата Stadia, че то се разпуска. Според наскоро публикувана в Kotaku информация се оказва, че новината за това е била шок за екипите, не само защото решението на Google било оповестено в деня на закриването на вътрешното звено, но и защото дни преди това, техният шеф им бил изпратил имейл, в който хвали работата им и говорил за бъдещето.

„Stadia Games and Entertainment постигна огромен напредък, изграждайки един разнообразен и талантлив екип и установявайки наистина силна линия от ексклузивни заглавия за Stadia“, написал до екипите по-малко от седмица преди да обяви решението на шефовете си вицепрезидентът и генерален мениджър на Stadia Фил Харисън. Очаквало се да бъде представена също така и стратегията за следващите месеци. Едва пет дни след това, Харисън разпратил нов имейл до колегите си, в който съобщавал, че шефа на звеното, Джейд Реймънд е напуснала компанията, а Google са взели решението си да не инвестират повече средства в създаването на ексклузивно съдържание.

„Случилото се идва на фона на вече кошмарна година, преминала под знака на пандемията“, пишат Нейтън Грейсън и Итън Гач от Kotaku. „Всичко това прилича на старта на самата Stadia, който изглеждаше „форсиран“ и много от обявените при анонса ѝ характеристики така и не се появиха в началото, за да бъдат въведени месеци по-късно. В този случай, самите разработчици на Stadia са станали жертви на сгрешено планиране“.

Още по-странно звучи друго разкритие в случая. Според източници на Kotaku, разработчиците и Харисън си организират обща среща, на която дискутират случилото се, а самият той се извинява за ситуацията. На въпроса какво се е било променило във времето между онзи имейл, в който той хвали работата и говори за бъдещето и закриването на отдела им, той отговаря, че не се е било променило нищо. „Ние знаехме“, признава той.

Именно на тази среща, според източниците на Kotaku, Харисън прави едно доста любопитно изявление. Запитан за причините, поради които Google се отказва от идеята си да създава свои игри, Харисън назовава три причини: усложнената обстановка около COVID-19, сериозните ресурси, които се изискват за създаването на качествени гейм преживявания и… придобиването на Bethesda от страна на Microsoft. В останалите разкрития на Kotaku се описва една доста непрофесионална атмосфера в Stadia, повлияна от постоянен недостиг на софтуер, на хардуер, на експертиза и нови попълнения в екипите през цялата изминала година. Предстои да видим колко дълго ще просъществува въобще като проект Stadia и дали и той няма да се превърне в поредната набързо погребана многообещаваща идея на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари