Сложиха солена глоба на фирма, създавала фалшиви мобилни игри

0
34

С 50 хиляди британски лири ще се раздели латвийска фирма, занимавала се с пускането на фалшиви игри за мобилната операционна система Android. Измамниците пускали в Android Market, познат сега под името Google Play, клонинги на Angry Birds, Assassin’s Creed и Cut The Rope, в които се съдържал зловреден код, предназначен за кражба на пари, предаде Eurogamer.

Предприемчивите латвийци вграждали в игрите вирус, който без знанието на потребителите пращал есемеси до номера с добавена стойност. За да не се разбере бързо измамата, троянският кон бил настроен да праща само по три съобщения, като всяко от тях добавяло към телефонната сметка по 5 британски лири. Жертвите на измамниците разбирали какво е станало чак когато получат телефонната си сметка.

Престъпната схема стартирала през ноември миналата година и по време на действието й авторите на фалшивите игри натрупали 28 хиляди лири. Тази сума също ще трябва да бъде върната на измамените геймъри.

Фалшивите приложения вече са премахнати от магазина за приложения за Android и вече не представляват опасност за потребителите. Смята се, че преди разплитането на престъпната схема в нея са попаднали повече от 1000 жертви.

Според специалисти по сигурността, напоследък се забелязва истински бум на зловредните приложения за Android. Обичайната тактика е програмата да се маскира като нещо невинно, което не буди подозрение. Генерират се фалшиви положителни коментари, за да се създаде достоверност, а после измамниците само прибират парите на своите жертви, докато тактиката им не бъде разкрита.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари