Ситуацията в Activision Blizzard излизат извън контрол. Тази седмица материал, публикуван в „Уолстрийт джърнъл“ уличава изпълнителния директор на компанията Боби Котик в прикриване на сериозни нарушения, в тормоз и даже в заплаха за убийство на служител на студиото.

Един от случаите, цитирани от изданието е за жена, която докато е служител на Treyarch е била подложена на сексуален тормоз от страна на един от шефовете на студиото Дан Бънтинг през 2017. От компанията провеждат разследване по случая и от HR отдела препоръчват Бънтинг да бъде уволнен, но Котик пренебрегва съвета на колегите си и вместо това назначава той да посещава консултации (Бънтинг напуска скоро след запитване от страна на „Джърнъл“ относно случая).

Посочват се също така случаи на злоупотреба с алкохол и непристойно поведение на мениджъри на студиото, включително и обвинение в изнасилване.

Според Котик, споменатите инциденти представляват изолирани случаи и не трябва да бъдат посочвани, като характерни за компанията като цяло. „Ако има случаи, в които хората са се почувствали некомфортно на работното място, ние сме склонни да реагираме своевременно“, споделя той. Самият Котик се споменава лично замесен в два случая. През 2006 негов асистент съобщава, че Котик е заплашил, че ще поръча убийството му в послание по гласовата поща. Източници на изданието споделят, че случаят е бил разрешен с извънсъдебно решение. „Господин Котик бързо поднесе своите извинения преди 16 години за явно неподходящото гласово съобщение и дълбоко съжалява преувеличението и тона си в гласовата поща през този ден“, цитират медията представител на Activision.

През 2017, Котик бил съден от стюардеса на частния му самолет. Тя твърдяла, че е уволнена от Котик, след като се оплакала, че пилотът на самолета упражнил сексуален тормоз към нея. Ситуацията била разрешена в съда, като жената получила обезщетение в размер на $200 000. „Джърнъл“ припомня, че след завеждането на делото към компанията през лятото, за което вече ви разказахме, Котик призовал всеки, който е бил подложен на подобно отношение на работното място да изпрати доклад за това. Впоследствие издателят получил над 500 оплаквания от бивши и настоящи служители на Activision.

И нещо повече. Изданието посочва, че Котик е знаел за всички тези случаи, но е избрал да не уведомява за тях борда на директорите на Activision Blizzard. След подаването на иск в съда от страна на DFEH, Котик заявил, че за пръв път научава за тях.

Публикацията в „Уолстрийт джърнъл“ предизвика реакция от страна на служителите на студиото и профсъюзната организация ABK Workers Alliance с призив към Котик да се оттегли от поста си. „Ние установяваме наша собствена политика на нулева толерантност“, споделят от ABK в Twitter.

„Няма да спрем докато Боби Котик не бъде заменен като изпълнителен директор и държим на първоначалното си изискване за проверка на нарушенията от източник, посочен от служителите. Днес излизаме на стачка и ви приканваме да се присъедините към нас“, допълват те.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари