Служители на Game X Change твърдят, че компанията не ги предпазва от COVID-19

0
106

Подобно на случаите при Gamestop, където излязоха редица оплаквания, че компанията насилва своите служители да избират между безопасността и работата си по време на пандемията, конкуренцията в лицето на Game X Change се оказа, че също налага подобни мерки. Работниците са недоволни от начина, по който регионалната верига “се справя” със ситуацията и някои от тях споделиха вижданията и тревогите си с Kotaku.

Game X Change започва своето начало в пазара за игри на дребно през 1992 г., като се разраства с над 100 магазина, простиращи се в Тексас, Арканзас, Тенеси и други части от Югоизточна Америка. В момента Game X Change са внесли нова полица, която позволява до 10 души във всеки магазин, с идеята да се увеличи разстоянието между хората. Освен това, веригата дава възможност и за доставки до тротоара, която някои от служителите описват като “много лошо организирана.” 

Също като при Gamestop, служителите казват, че не са предприети допълнителни мерки за стерилизация, нищо, че Twitter акаунта на Game X Change твърди в публикация, че “работят усилено за да поддържат екипите, всички повърхности в магазините и техните продукти стерилизирани.” Нещо повече – служителите също били уведомени, че  компанията е “жизнено важен търговец на игри на дребно”, което много напомня на твърдение, което Gamestop огласиха публично в близкото минало.

Магазините все още работят независимо от кризисната ситуация

“Ситуацията тук е ужасна и те използваха скандала около Gamestop, за да минат покрай радара, докато аз се надявах, че и те ще се опарят в същото време”, казва един от работниците в имейл за Kotaku, който желае да остане анонимен. “ И въпреки това, три дни по-късно след като потвърдиха нови случаи на заразени, нашите магазини са все още отворени, нищо че някои от тях са регистрирани буквално на едно футболно игрище разстояние. Висшестоящите работят от вкъщи, докато аз и колегите стоим отпред на фронтовата линия.”

“Току-що получихме заповед да се приберем по домовете си от окръжния съд”, казва друг служител. “Надявах се, че управителите ще вземат правилното решение и няма да опорстват или да изложат на риск здравето на своите служители; вместо това, те въобще нямат никакъв интерес да затворят врати. На фона на разрастващата се пандемия, управата отхвърля идеята да престанат приемането на поръчки. Нашия магазин се намира на една врата разстояние от клиника, която постоянно приема пациенти с редица болести. На фона на това нашия магазин остава отворен, което е лудост.”

Отсъствието от работа на фона на пандемията означава нулево заплащане

“Въобще не искат да ни затворят”, споделя трети служител на Game X Change. “Ако някой от колегите заяви, че не иска да работи, изрично му казват, че няма да му се плати, тъй като няма да работи. Това важи дори за счетоводителите.” Когато работниците поставят под въпрос работата в подобни условия, обичайния отговор се свежда до “Кога ще осъзнаеш, че няма да ти се плати?” “Те не осъзнават, че това не е въпрос на пари – става въпрос за здраве.”

Game X Change тепърва предстои да даде отговор по казуса. Междувременно, други служители твърдят, че от по-високите етажи на компанията разпространяват невярна информация, като “ръкавиците можели да влошат ситуацията за носещия ги и всички около него”, по думи на вицепрезидента по продажбите Елвио Гомес, който заявил това твърдение пред служителите в канал на Discord (Kotaku са се сдобили със скрийншот). 

“Моите колеги са ядосани и уплашени заради евентуалния принос в разпространението на вируса поради отворените ни магазини, докато шефовете остават без коментар. Става все по-стресиращо.”, допълва един от служителите. “Изглежда, че те искат да се възползват от възможността да натрупат колкото може повече приходи вместо да се замислят за общественото здраве и безопасност.”

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за