Polygon излязоха с новината за това, че Microsoft е възможно в скоро време да придобие Electronic Arts. Изданието цитира неназован свой източник.

„За последно чухме (от надежден източник, близък до Microsoft), че това в действителност е Electronic Arts. Чухме също така и за Valve и за корейците от PUBG Corp., с които Microsoft подписаха миналата година договор за временен ексклузивитет за техния сървайвъл шутър PlayerUnknown’s Battlegrounds“, пише изданието. Цялата новина звучи малко като гадаене и хвърляне на някоя и друга спекулация. Така например, за да оправдае подобен слух изданието припомня придобиването на Mojang и това, че Сатя Надела е далеч по-благоразположен от Стиви Би, предишният господар на Редмънд, към видеоигрите. Изданието привежда обаче също така и доста по-сериозни доводи. Така например скорошната данъчна помощ, дошла от Белия дом, която за Microsoft се изразява в $130 млрд. свободен кеш. Заедно с това се привежда възкачването на позицията вицепрезидент и отговорник за видеоигрите в компанията на Фил Спенсър, амбициозен и умел професионалист.

„Той пристигна по време, в което Xbox One се намираше в лоша позиция. Смятам, че той извлече максималното от ситуацията. Цялостната стабилна позиция на Microsoft е позитивен знак, защото тук се открива място за инвестиции“, цитира медията анализатор, дал интервю за Polygon. Посочва се, разбира се и далеч по-силните позиции в конзолния гейминг на Sony и сериозното портфолио от ексклузиви, които компанията натрупа за своя PS4. Неведнъж обаче самият Спенсър обяви, че Microsoft не участва в някаква своеобразна игра на гоненица със Sony, каквито сравнения биват правени постоянно. А и Sony надали биха издържали състезанието, ако от Редмънд мислеха за подобно нещо сериозно. Дали Microsoft може да си позволи да придобие едно студио като Electronic Arts, за което всички в последно време говорят нарицателно и го дават за пример за нечестни бизнес практики, американски сенатори поглеждат все по-често с укор към него и кутиите с плячка, а геймърите беснеят срещу корпоративната култура (но продължават да дават парите си). Ако Microsoft иска да си навлече беля, това би бил напълно логичен ход. Ако иска обаче да направи Windows господар на гейминга (какъвто е и в момента) и да придвижи платформата на следващото ниво, то едно придобиване на Valve звучи, като най-логичното нещо. Слухове за това не липсваха в миналото.

Компанията обаче криеше нещо друго в ръкава дълго време и накрая го извади, обявявайки наскоро, че заглавията на премиумните им партньори ще бъдат веднага включвани в Xbox Game Pass.

„Това е огромна стъпка в посока на осъществяване на „Netflix модел“, в този смисъл, че подобно на Netflix, сега Microsoft ще разработва големи заглавия не с поглед към продажбите (били те физически или дигитални), а с такъв, обърнат към числата и подновяването на абонаментите – огромна крачка за компанията, която ще получи вълнообразен ефект в цялата индустрия“, споделя Роб Фейхи от GamesIndustry.biz.

Много са въпросите, които следват от това, посочва той. Заплащането на такса за продължителна игра може да разтърси целия бизнес модел на гейминга. Какво би се случило с допълнителната възможност за монетизиране, използвана от студиата, като DLC-тата и сандъците с плячка или игровата валута. Или какво се случва с Xbox в такъв случай? Неговия край ли е това или Ренесанс? Защото определението „Netflix за игри“, може да означава независисимост на платформата, кометира Фейхи. А може би не. И Sony има PlayStation Plus, но това няма нищо общо с анонсираният от Microsoft ход за достъпа на най-новите игри в абонаментната им услуга.

„Добавянето на нови игри към съперничещата услуга е огромен скок по отношение на предлаганата стойност, и определено хвърля ръкавицата към Sony. За потребителите тези неща имат наистина значение, когато избират конзола, и тази, която ти дава „безплатни игри всеки месец:, напълно естествено ще изгуби в битка с тази, която „ти позволява да играеш всички нейни нови игри безплатно“, завършва Фейхи своя коментар.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари