Слух: Oculus работи по безкабелна версия на Rift

0
35

Наскоро Facebook реши да намали временно цената на Rift (и все още е намалена). Това накара едни да се зарадват, докато други, като SuperData да заподозрат неувереност на компанията във визията им за бъдещето на устройството. Даже и на цена от $399 обаче, VR системата (с допълнението от скъп компютър) пак не е особено приемливо геймърско предложение. Изглежда обаче това може да се промени, ако се вярва на репортаж на Bloomberg, в който се твърди, че Oculus подготвя самостоятелна версия на шлема, която няма да се нуждае от PC. Изданието се позовава на собствени източници, пожелали да запазят анонимността си. Въпросното устройство, твърди публикацията, ще се продава на цена от $200.

Медията припомня, че към настоящия момент системите за виртуална реалност попадат в две категории: високопрофилни платформи, нуждаещи се от PC/конзола: Rift, Vive, PSVR, и смартфон-базирани устройства, като Gear VR на Samsung. Знае се, че HTC, заедно с Lenovo, подготвя самостоятелна версия, която се основава на Daydream платформата. Но освен, че ще излезе към края на настоящата година, неизвестните около този проект.

Що се отнася до спекулацията около самостоятелен Оculus, то разбираме, че това ще е по-скоро устройство от втората група и ще е в ниския клас на представяне. Макар и хардуерът и диспейът да са интегрирани в шлема, на него ще му липсват функционалности, като позиционно трасиране и ще е лишено от помощта на висок клас процесор и графично представяне. Вместо това, то ще разчита на Snapdragon процесор с Adreno графика, идващи от Qualcomm.

Информацията на Bloomberg изглежда потвърждава спекулациите, появили се при анонса за сделката по придобиване на Oculus от страна на Facebook, че социалната мрежа не се интересува от видеоигри и ще използва Rift за целите на социалната мрежа, което и звучи съвсем логично. Кодовото име на проекта е Pacific и ще си изглежда, както сега, само че ще е по-леко и разбира се без окабеляване. Медията напомня, че Facebook работи и по самостоятелен проект с кодовото име Santa Cruz, около който няма все още нищо известно, но се очаква именно той, а не Pacific да е официалния „Rift 2“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за