В последните няколко години Microsoft си спомни отново за геймърите и основна вина за това има шефът на Xbox звеното Фил Спенсър. Компанията отделя сериозни усилия за засилване на позициите си на полето на видеоигрите. Бяха придобити няколко известни студиа, привлечени талантливи кадри. Отделно от това беше представена новата абонаментна услуга GamePass, която след като дойде първоначално за Xbox беше анонсирана и за Windows. А сега, компанията е готова да направи следващата си стъпка в еволюцията си по отношение на гейминга – с Xbox Series X и Project xCloud, облачната услуга за стрийминг на игри, която ще видим по-късно тази година.

Именно на прага на новото конзолно поколение, Microsoft променя дългогодишни свои приоритети и схващания, което може да се види например в подаването на ръка на Sony, немислим ход преди няколко години. И не Sony или Nintendo вече са конкуренция на компанията тук, а Amazon и Google. Това беше споделено наскоро от Спенсър.

„Когато говорите за Nintendo или Sony, трябва да кажа, че ние изпитваме огромно уважение към тях, но в дългосрочен план, ние гледаме на съперници Amazon и Google“, споделя Спенсър в интервю за Protocol. „Това не е неуважение към Sony и Nintendo, но традиционните гейминг компании просто не са в позиция. Предполагам, че те могат да пресъздадат Azure, но ние сме инвестирали десетки милиарди в облака през годините“.

А защо бива намесено името на Amazon? Protocol цитира мненията на множество анализатори, специалисти и компании, които са убедени, че компанията ще се намеси в клауд гейминг пространството още тази година. Предположението звучи логично, вземайки предвид това, че AWS е водещата клауд структура в света днес, изпреварвайки значително Microsoft Azure и Google Cloud. Освен това, големите компании винаги търсят начини да разширят дейностите си, където има възможност за това, както и да се включат отрано в неразработени с потенциал, каквато се явява и облачния гейминг. Дали това ще се случи обаче, ще трябва да почакаме и видим.

„Залагам всичко, че тази година, че именно тази година ще видим гейм-стрийминг услуга от Amazon“, споделя Майкъл Пахтър от Wedbush Securities, анализатор, известен с грешните си прогнози по отношение на гейминг сферата (едно от популярните му предвиждания – че PS3 е последната конзолна генерация, определено не се сбъдна). „Не по-късно от старта на Xbox Series X и PlayStation 5, които чакаме тази есен“.

Що се отнася до Microsoft и Спенсър, той не само, че не разглежда Sony и Nintendo като конкуренция, но като възможни партньори. Той отбелязва помощта, която Microsoft оказва на двете компании в инициативи, които позволяват на притежателите на различни хардуерни системи да играят едни с други. „Не желая да влизам в битката на войната на форматите с тези хора, докато Google и Amazon са фокусирани над това как да поднесат гейминга към седем милиарда души по света. В крайна сметка, именно това е целта“, заключава Спенсър.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари