Специалистите на Google добавиха квантова физика в Minecraft

0
29

Групата по разработка на изкуствен интелект на Google Quantum A.I. Lab Team представиха модула qCraft за Minecraft, който внася в игралната вселена някои от принципите на квантовата физика.

Това не е симулация на квантовата физика, а по-скоро весел експеримент. В света qCraft могат да бъдат срещнати обекти, които едновременно съществуват и не съществуват, видът на които зависи от позицията на наблюдателя. От нищото се появяват кладенци и пропадащи стълбища, които са своеобразен аналог на произхождащото с частиците в света на Макс Планк и по този своеобразен начин се демонстрират принципът на суперпозицията, квантовото заплитане и други основни квантови принципи.

Новият мод е далече от реалните научни условия или симулации, но е интересен начин за запознаване на хората с удивителния свят на квантовата механика без използване на дебели учебници и справочници. Може сред хилядите млади геймъри да се намерят няколко уникални души, които да създадат бъдещето на квантовите изчисления, които се очаква да станат основата на бъдещите свръхкомпютри.

qCraft непрекъснато ще се доработва и усъвършенства, за да се получи нагледна и близка до научната теория виртуална вселена.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за