fbpx
15.2 C
София

Според Valve, бъдещето на гейминга е в анализирането на мозъчните вълни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Valve е голяма компания с огромен набор от служители, всеки със своята откачена идея. Един от тях, главният експериментален психолог на Valve, сподели своето нестандартно виждане за бъдещето на гейминга на GDC 2019. Концепцията звучи като пригодна за сценарий на сериала „Черно огледало“. Идеята е да може да се регистрира и проучва мозъчната дейност на потребителя непосредствено докато той играе.

Преди формулирането на тезата си, Майк Амбиндер уточни ясно, че „това е просто спекулация, една потенциална посока, по която да тръгнат нещата„. На пръв поглед всичко прилича на шега, и честно казано, се надяваме да е така. Въпреки шеговитите снимки с боса на Valve Гейб Нюъл, Амбиндер продължи:

„Винаги, когато говоря за това, хората се смеят. Но си помислете. Ами ако можехме да предизвикаме конкретни реакции с видеоигри и да определим тяхната честота…“

Психологът сравни геймъра, използващ контролер, с ежедневен разговор. Според неговата аналогия, когато говорите с някого, думите ви са равносилни на натискания по копчетата на контролера. И се формулират ясни и точни изречения. Но спрямо по-тънките сигнали като изражения на лицето: „Видеоигрите не ни позволяват да участваме в невербалната част от разговора„. Резултатът е ограничения на игрите спрямо много фактори, например паметта на индивида. Всеки човек помни до 20-100 комбинации на клавиатурата и мишката. Голям брой за днешните игри, но според Амбиндер това „все пак е ограничение“. Освен него той посочва и времето за реакция на играча.

Съществуващият хардуер (ако парите не бяха проблем), може да позволи на разработчиците да следят всичко, от синаптични отговори до движения на очите и напрежение в мускулите. Първите предложения на Амбиндер е да се съобрази нивото на трудност с пулса на индивида. Друга идея е компанията, според вашите мисли, да ви награждава със специални предмети: „Бихме се съобразили с това какви награди искате и не искате„. Амбиндер предложи машинно обучение, следящо реакцията на потребителя, когато се сдобие с плячка.

Следващите предложения граничат с лудостта. Според Амбиндер така могат по-ефективно да се привлекат незрящи, глухи или хора с други проблеми да възприемат по-добре видеоигрите. Това обаче изисква използването на система за транскраниална магнитна стимулация (TMS), методите на която вече се ползват в борбата срещу безсънието, посттравматичния стрес и други разстройства. Така няма да е нужно да натискате нищо, а ще можете да играете със силата на мисълта. Амбиндер продължи:

„Можем ли да направим така, че да виждате инфрачервени лъчи като Хищника? Да ви дадем достъп до… ехолокация? Дали можем да добавим ново сетиво?…“

Разбира се, всичко това е чисто хипотетично. Особено втората част би изисквала много по-скъпо оборудване от системите за мониторинг на синапси, които се поставят на главата. Прототипна система обаче може лесно да се вгради в наскоро популяризиралите се VR шлемове. За Амбиндер дори HTC Vive може да свърши работа. Но докато тези механизми могат да се тестват на външни лица, Valve трябва да направи още много проучвания. Междувременно ние можем да повдигнем въпроса дали това няма да е в разрив с личното пространство на геймърите, след като игрите биха могли да четат мислите им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини