Родителите на две канадски деца са подали в местен съд официален иск срещу Epic Games, сравнявайки ефекта, който има популярна игра на студиото върху мозъка, с този от наркотици като кокаина. И разбира се става дума за Fortnite.

„Когато Epic Games работят по Fortnite през годините наемат психолози, които се ровят в човешкия мозък, за да направят играта възможно по-пристрастяваща“, споделя пред канадската CBS Александра Чартланд, адвокат от Calex Legal, защитаващи интересите на жалбоподателите.

„Те преднамерено са доставили до пазара една много, много пристрастяваща игра, която освен това е насочена конкретно към младите. В нашия случай, двамата родители, които потърсиха помощта ни заявиха: „Ако знаехме, че е толкова пристрастяваща, че ще съсипе живота на децата ни, нямаше въобще да им позволим да започнат да играят Fortnite или щяхме да им наложим по-голям контрол“, допълва тя, пред медията, цитирана от Independent.

Чартранд прави и доста смело изказване, сравнявайки предстоящето дело с колективния иск от 2015, подаден срещу тютюнопроизводителите, в които ищците настояват, че компаниите не правят достатъчно, за да информират обществеността за пристрастяващата природа на тютюнопушенето.

Делото се позовава също така на изследване на Световната здравна организация (СЗО), според което пристрастяването към видеоигрите се категоризира като умствено разстройство. На страниците на СЗО, то бива класифицирано като „невъзможност за контролиране на играенето и продължаване или повишаване на времето, прекарано в игра, независимо от появата на негативни последици от това“. За да бъде диагностицирано едно състояние за подобно разстройство, то трябва да е видимо за поне 12 месеца.

От появата си преди две години досега, Fortnite е привлякла над 250 000 000 играещи, което превръща заглавието в една от най-популярните видеоигри в историята. Independent припомня, че Epic бяха обвинени в използването на манипулативни тактики, за да накарат деца да си купуват различни аксесоари в света на играта, а деветгодишни деца са били пращани на терапия, именно заради пристрастяването си към Fortnite.

От Epic Games са отказали коментар по темата.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
BlackMamba
BlackMamba

„От появата си преди две години досега, Fortnite е привлякла над 250 играещи, което превръща заглавието в една от най-популярните видеоигри в историята.“
Xмм, тaзи цифpa e изĸлючитeлнo виcoĸa дopи и зa cвeтoвeн peĸopд. Eдвaм cи пpeдcaвям 250 чoвeĸa в eднa игpa, ĸaĸ e възмoжнo дa ce cъбepaт тoлĸoвa, бeз дa ce нaтoвapи cъpвъpa. Te тия oт Eпиĸ, ca нa cлвeтлинни гoдини пpeд ĸoнĸypeнциятa, c тaĸъв мoщeн hаrdwаrе.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

50 човека на сървър, а понеже не вярваш, сега се сети какво говориха за WoW, по-колко човека събира един сървър и неговите пристрастяващи ефекти и как ги съдиха хората и т.н. Нищо ново не се случва

Бахти
Бахти

Ами не са виновни игрите и наркотиците за лабилната психика на разглезените джендъри! Когато си нормален, нямаш нужда от наркотици, Fortnite и всичко там което пристрастяващо се сетите. Само на лабилните психики на които им липсва нещо търсят такива „заместители“ да им запълват кухините в главата.

956
956

absolutno

Име aмa друг път
Име aмa друг път

Ако един родител си знае работата детето няма да се забива пред играта 24/7.И аз я играя. Прекарвам най-много по 1 2 часа. Какво ми сравнявате играта с наркотици че и я съдят даже. Хората не могат децата да си контролират,па тръгнали да съдят игра дето на ден печели повече отколкото те някога ще имат. Смешна история кат цяло

Абонирайте се за SKG CLAN във youtube
Абонирайте се за SKG CLAN във youtube

Fortnite е най-добрата игра на всички времена

Бахти
Бахти

Явно си на много тежки наркотици. жалко за теб.