Родителите на две канадски деца са подали в местен съд официален иск срещу Epic Games, сравнявайки ефекта, който има популярна игра на студиото върху мозъка, с този от наркотици като кокаина. И разбира се става дума за Fortnite.

„Когато Epic Games работят по Fortnite през годините наемат психолози, които се ровят в човешкия мозък, за да направят играта възможно по-пристрастяваща“, споделя пред канадската CBS Александра Чартланд, адвокат от Calex Legal, защитаващи интересите на жалбоподателите.

„Те преднамерено са доставили до пазара една много, много пристрастяваща игра, която освен това е насочена конкретно към младите. В нашия случай, двамата родители, които потърсиха помощта ни заявиха: „Ако знаехме, че е толкова пристрастяваща, че ще съсипе живота на децата ни, нямаше въобще да им позволим да започнат да играят Fortnite или щяхме да им наложим по-голям контрол“, допълва тя, пред медията, цитирана от Independent.

Чартранд прави и доста смело изказване, сравнявайки предстоящето дело с колективния иск от 2015, подаден срещу тютюнопроизводителите, в които ищците настояват, че компаниите не правят достатъчно, за да информират обществеността за пристрастяващата природа на тютюнопушенето.

Делото се позовава също така на изследване на Световната здравна организация (СЗО), според което пристрастяването към видеоигрите се категоризира като умствено разстройство. На страниците на СЗО, то бива класифицирано като „невъзможност за контролиране на играенето и продължаване или повишаване на времето, прекарано в игра, независимо от появата на негативни последици от това“. За да бъде диагностицирано едно състояние за подобно разстройство, то трябва да е видимо за поне 12 месеца.

От появата си преди две години досега, Fortnite е привлякла над 250 000 000 играещи, което превръща заглавието в една от най-популярните видеоигри в историята. Independent припомня, че Epic бяха обвинени в използването на манипулативни тактики, за да накарат деца да си купуват различни аксесоари в света на играта, а деветгодишни деца са били пращани на терапия, именно заради пристрастяването си към Fortnite.

От Epic Games са отказали коментар по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари