Сред FullHD и 4К гейминг лаптопи, къде са компютрите с 1440р резолюция

1
424

Гейминг лаптопите (и всъщност една преобладаваща част от преносимите компютри) предлагат два вида дисплеи: евтини FullHD и новите с 4К резолюция. Първата опция ви предлага по-бързо опресняване на изображението, а втората – несравнима чистота и детайл. В бранша обаче съществува необичайна липса на QuadHD панели (2560х1400 пиксела). За собствениците на настолни компютри избирането на такъв монитор представлява идеалният компромис между производителност и качество на картината. В мобилния сегмент обаче тази опция изобщо липсва. Защо нещата са се получили така?

FullHD все още е най-предпочитаната резолюция

Един кратък поглед из каталозите с гейминг лаптопи разкрива, че устройствата с резолюция 1920х1080 пиксела и скорост на опресняване 144Hz е предпочитана сред производителите. Първо, тази резолюция е подходяща за бюджетните лаптопи с евтини видеочипове като Nvidia GTX 1050. С тях можете да играете видеоигри на средни до високи настройки на качеството. От друга страна, по-мощните видеокарти изпълняват програми уверено с над 100 кадъра в секунда (предпочитание на практикуващите електронни спортове). Фактически 144Hz-ов дисплей върши работа едновременно и на двете страни. Отделно, според хардуерните статистики на Steam над 62% от геймърите използват 1080р дисплеи. Като сравнение 1440р екрани се използват от едва 5% от играчите, а 4К – по-малко от 2%. Трябва да отчетем и факта, че лаптопите се ползват и за нещо повече от гейминг – много художници и специалисти търсят качествени дисплеи с високо цветно съдържание и контраст, за да работят с достоверно пресъздадени изображения. FullHD панелите отново имат връх тук, така че е разбираемо защо производителите се съсредоточават именно върху тях.

4К – по-качествен и скъп гейминг

Наскоро въведените UHD резолюции определено имат превес в качеството на картината. Те се превърнаха в неоспоримия стандарт за средностатистическите телевизори. Като се има предвид, че Xbox One и PlayStation 4 конзолите също са лесно достъпни, 4К геймингът преживява разцвет. Въпросът е, че в този случай полученото съдържание не е наистина 4К.

Базовите гейминг конзоли не са достатъчно мощни, за да изобразяват истинска 4К картина, затова с помощта на телевизорите те мащабират изображението. За изобразяване на над 3840 x 2160 пиксела ви е нужен мощен хардуер. От друга страна дори и първокласните десктопи с Nvidia RTX 2080 не могат безупречно да подкарат 4К игри на максимални настройки и 60FPS. При лаптопите, където мощността зависи не просто от хардуера, но и от решението за охлаждане, проблемът е още по-сериозен. По тази причина дори най-мощната възможност за видеокарта за гейминг лаптоп, Nvidia RTX 2080 Max-Q, е почти два пъти по-слаба от десктоп еквивалента ѝ. И това без да броим овърклока.

Разбира се, можете просто да играете своите видеоигри на 4К екраните си на 1440р резолюция, но вие не сте взели компютрите си за това. Още повече, че за тях сте принудени да дадете над $3 000 (повече от 5 000 лева). Най-достъпните модели се оказват изключително скъпите продукти на Razer и Dell Alienware, където смяната на панела струва цели $600. От друга страна създателите на съдържание могат много да получат от тези машини, които са създадени за създаването на виртуална медия. На тях бързо биха работили приложенията за видеомонтаж и 3D анимация, но геймингът все още не е на ниво.

1440р – златната среда

Не би си струвало да използвате мощен хардуер със слаб дисплей, нито недостатъчно бързи компоненти с първокласен екран. Така че трябва да се стигне до компромис. Намаляването на резолюцията от 4К до 2,5К не би била от значение за мобилните компютри, оборудвани с малки дисплеи, 17-инчови по диагонала в най-добрия случай. За традиционните монитори не е и трудно да се изобразява QuadHD картина с опресняване над 120Hz. Много видеокарти, показващи неособено добри резултати при 4К гейминг, могат да удвоят производителността си на по-малката резолюция и да достигнат 80-120FPS. Много сайтове проведоха тестове и бенчмаркове на различните гейминг лаптопи. Според Digital Trends от смяната от FullHD на 2,5К резолюция има много малка разлика в производителността.

Въпреки всичко от страна на мобилната електроника всичко е в ръцете на производителите, които търсят максималната изгода. Razer, Dell, Lenovo и HP започнаха да разработват своите премиум продукти не просто с 4К резолюция, но и с OLED технология на дисплея. Така че вероятно те ще продължават да пропускат оптималните 1440р възможности за сметка на най-евтиното или най-доброто на пазара. Сега единствената ви възможност да използвате своя мощен лаптоп със слаб дисплей е да си вземете отделен монитор. Което не е никак изгодно (или удобно).

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

Все още няма видеокарта, която да може да изкара 60+ стабилни кадъра във всяка игра на 4К резолюция и максимални настройки. Още повече лаптоп модели, където всичко прегрява и тротълва при по-голямо и продължително натоварване. Да не говорим, че за по-малък от 40″ екран 4К резолюция няма смисъл, а за лаптоп понякога и при 1080p на 15″ някои елементи са много малки и не се виждат добре.