Настоящата 2019 може да е знакова за света на гейминга. След няколко неуспешни опита за платформено независим облачен стрийминг на видеоигри, на сцената на клауд гейминга се появиха Microsoft и Google с xCloud и Stadia. И макар и анонсите им по-скоро да не предизвикаха „уау ефекта“, който се очакваше, особено този на Stadia, нещата може да потръгнат, а случи ли се това, хоризонтът е достатъчно обширен, за да мечтаем. Дано.

Първата от двете услуги стартира съвсем скоро – още в началото на следващата седмица – на 19.11. Става въпрос за Google Stadia, която в началото на излизането си ще включва общо 12 игри: Assassin’s Creed Odyssey, Destiny 2: The Collection, Guilt, Just Dance 2020, Mortal Kombat 11, Kine, Samurai Showdown, Red Dead Redemption 2, Thumper, Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition, Tomb Raider: Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, като до края на годината първите потребители на услугата ще получат достъп и до още игри.

И сега да споменем малко повече за липсата на „уау ефект“ при анонса на Stadia. В годините на чакане на клауд гейминга да се реализира (освен плахите опити на компании, като Gaikai и Onlive) в публичното пространство се разви идеята за „Netflix за игри“. И точно, както с популярната услуга на Netflix, седиш си в хола и вместо филм, отваряш каталога на услугата и си пускаш безплатно да играеш игра срещу символична месечна сума. Не, Stadia не е това и поне засега няма да бъде. Засега има безплатна игра – Destiny – и във времето ще бъдат добавени други по-стари заглавия, но логиката тук е съвсем друга. Трябва да си закупиш играта, за да я играеш. Stadia идва в два варианта. Безплатен и платен, абонаментен план – Base и Pro. Като за начало, за сумата от $129.99 се сдобивате с хардуерен комплект от контролер (може да се поръча отделно), Chromecast устройство и три месеца безплатна услуга. Самата услуга, включена в Pro пакета ще идва на цена от $9.99 на месец и разликата в двата плана са в предоставяните характеристики и представяне, както и в безплатни игри – мечтаният „Netflix за игри“.

Stadia стартира едновременно на 14 пазара в Северна Америка и Европа, предлагайки ви да играете на широк спектър от устройства и избрани телефони. За десктоп ще ви е нужно единствено задоволителна изискванията интернет връзка и Google Chrome, през който директно ще играете игрите си. Очаква се също така, Stadia да работи и с други услуги за дигитално разпространение на игри, като например Uplay+ на Ubisoft. Засега информация за други платформи няма.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за