Студиото зад GTA V във Великобритания е уличено в укриване на данъци

0
196

Rockstar North е отговорно за успеха на емблематичната поредица Grand Theft Auto, но, изглежда, това постижение не е постигнато без известни жертви. Британското студио Rockstar North е избягвало плащането на корпоративни такси с години въпреки че петата част от GTA поредицата е спомогнала да се сдобие с милиарди долари. Официалният документ срещу компанията е разкрит от групата Tax Watch, която преди е преследвала по подобни причини компании като Google и Starbucks.

Директорът на организацията Джордж Търнър заяви: „Това е директен удар срещу британския данъкоплатец и задигане на корпоративни блага...“

Принципно Rockstar Games е със седалище в Ню Йорк и има студия по целия свят, но най-големия си успех дължи на шотландския разработчик Rockstar North, работещ предимно самостоятелно. Студиото, оглавяващо проектите Grand Theft Auto, декларира доход от 10 милиона щатски долара миналата година. Въпреки това то не е плащало нищо на британското правителство, събирайки около 23 милиона от местната Програма за облекчаване на данъците за видеоигри. Rockstar North се включи в нея през 2016г. От друга страна тази програма е предназначена за малки инди студия, дебютиращи в гейминг индустрията. Поне така твърди Tax Watch, според която разработчикът класифицира GTA като недоходно начинание – парите се начислявали към издателя Take-Two. Все още няма потвърдени последствия от жалбата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за