Тим Суини, основател и изпълнителен директор на Epic Games, заяви, че битката, която води компанията му с Apple не е просто за прословутите 30%, които биват вземани от разработчиците на приложения в App Store.

По-рано тази седмица, Apple обявиха, че ще намалят наполовина комисионната, която компанията взема от всеки разработчик, публикуващ приложения в магазина за апликации на iOS. Свалянето на комисионната от 30 на 15 процента обаче важи единствено за стартиращи и дребни компании, чиито приходи са под милион долара – действие, което според някои се явява директна провокация към създателите на Fortnite – въпросното намаление изключва големи издатели, именно като Epic Games. Мнозина почитатели на популярната игра се питат може ли тази стъпка на Apple да накара Epic отново да им подадат ръка? В отговор на подобни запитвания, Суини ясно заявява, че проблемът тук не са самите 30%.

„Ние не се борим за по-ниска комисионна. Epic се бори за честна конкуренция сред компаниите, притежаващи мобилни платформи, магазините им и обработването на разплащанията“, написа тези дни Суини в социалната мрежа Twitter. Ако iOS беше отворена към конкурентни магазини и разплащателни системи, ние с радост бихме върнали играта, дори и системата на Apple да продължи ни иска тези 30%. Комисионната на Apple не е грешна, това е просто лоша сделка. Това, което е грешно е, че те блокират конкурентни магазини и разплащателни оператори, за да не могат да се предлагат добри сделки на разработчиците въобще“.

Критиките към политиките на Apple от страна на Суини не са от вчера, но през това лято неговата компания предприе конкретни мерки. С издадено необявено обновление за мобилната версия на Fortnite, Epic започна да пренебрегва разплащателните системи на Google и Apple за сметка на своята собствена – същата, която използва десктоп версията на популярната Battle Royale игра. Това действие провокира и съответна реакция от страна на Google и Apple, които премахнаха от магазините си Fortnite. Последва съдебно действие от страна на Epic към Apple, а впоследствие и ответно сходно действие на последните, за които Epic са нарушили едностранно споразумението между двете страни и са нанесли материални щети на създателите на iOS, за което и потърсиха съответно обезщетение – последното не беше признато от американски прокурор. Крайната битка между двете компании в съда се очаква да намери разрешение през май следващата година в решение, което според мнозина може да има отражение върху една цяла индустрия.

„Това, че Apple дават на независимите разработчици по-добър дял е страхотно, но 95% от поръчките в самите приложения идват от големите апликации, които Apple все още ще таксува с 30%, така че това няма да облекчи по никакъв начин потребителите, които плащат на завишени цени поръчките си“, пише още Суини.

Що се отнася до Google Play, Суини отговаря на потребител на Twitter, че макар и наистина официално те да позволяват директни разплащания, външни магазини и други неща, които са в основата на спора им с Apple, Суини обяснява, че много от заложените от Google постановки са валидни основни на хартия.

„Google не блокира директно конкурентни магазини, но ограничават Android по такъв начин, че да поставят уеб-инсталираните магазини в неизгодна позиция, а след налагат ограничения на производителите на телефони да влизат в партньорство с конкурентни външни магазини чрез смесица от договорни клаузи и натиск. Освен това, Google Paly изисква приложенията, които доставят да използват тяхната собствена система за разплащане. PC версията на Epic Games Store предлага вътрешна система за поръчки, но няма изискване към разработчиците да я използват единствено нея“, допълва той.

Очаква се Google и Epic да се срещнат в съда през февруари.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Аз съм
Аз съм
1 година

За пореден път страхотна статия!
(Някой може ли да каже програма: слагам текст в нея и тя подчертава грешните думи/ изрази?)

Радо
Радо
Отговор на  Аз съм
1 година

Grammar

Аз съм
Аз съм
Отговор на  Радо
1 година

Ето. Ползвайте я. Поне превърнете сайта в такъв без грешки. Хубави статии ама трудно ви се разбира понякога. Това е градивна критика и няма нужда да триете коментара. Успех.