Създаването на игри продължава и по време на COVID-19 , обявиха от „Геймлофт България“

2
10927

Технологичният сектор е един от малкото, които засега се отървават без сериозни сътресения вследствие от извънредното положение по света заради коронавирус пандемията. Може би един от най-добрите примери е гейм индустрията. В ситуация на социално дистанциране и прекарване на повече време по домовете, видеоигрите са доста достъпен избор за забавление. Неслучайно интереса към тях да се повишава. Тенденцията се забелязва не само при по-традиционните конзолни и PC игри, но и при мобилните заглавия.

Междувременно гейм разработчиците отчитат ръстове на продажбите и приходите, свалянията и изиграните минути. Компаниите от своя страна успяват да пренесат дейността си дистанционно и вместо да съкращават или пускат в неплатен отпуск служителите си, те търсят нови. Това се случва с най-големия разработчик на мобилни игри в страната „Геймлофт България“. В Софийското студио на френския гигант Gameloft се усеща умерен оптимизъм за сектора,въпреки че според тях при по-дългосрочни ограничителни мерки в един момент и гейм индустрията ще започне да усеща негативите.

Повече игра и продажби

Все още липсват систематизирани данни за точния размер на засиления интерес на потребителите към видеоигрите. Въпреки това, информацията от различни източници и показатели ни позволява да изградим доста подробна картина. Последният доклад на мрежовия доставчик Nokia посочва, че интернет трафикът през оборудването на компанията, предназначен за игри е скочил с 400%. Сравняват се първите няколко седмици от налагането на извънредните положения в Европа и Северна Америка спрямо средностатистическите нормални натоварвания от предишни периоди.

Потребителите на популярната гейм платформа и магазин Steam също отчитат рекордни стойности. В първите дни на март те имат около 19 млн. среднодневни потребители, което е исторически връх за платформата, но не е много над предходни пикове. За сравнение обаче в първите дни на април потреблението на Steam „избухва“ до 24.3 млн. геймъра. Това е ръст от близо 50% спрямо същия период през 2019 г., когато са регистрирани едва 16 млн. потребителя.

Подобни увеличения се забелязват и при мобилните заглавия – свалянията в двата основни онлайн магазина iOS и Google Play са нараснали с 30% повече през първото тримесечие на 2020 г. спрямо предходното

Това показват данните на изследователската фирма AppAnnie. Ако игрите съставляват само 40% от сваляните приложения, то те доминират при разбивката по приходи, които достигат рекордна стойност от над 16.7 млрд. долара, при ръст от само 5%. Причината за последното е, че исторически мобилният гейминг отчита стабилно увеличение на приходите си и без пандемия.

Повишеният интерес към игрите за смартфони и таблети се забелязва и при Gameloft. Френският гигант е сред лидерите мобилни гейм разработчици.

„Gameloft отчита силен ръст на приходите от 15%, на свалянията от 15% и на дневните играчи с 12%, откакто се влоши ситуацията с коронавирус пандемията“, коментира Танко Шокеров, студио мениджър на „Геймлофт България“. „Най-висок интерес има към кежуъл заглавието ни SongPop 2, което отчита 50% ръст на играчите“.

Танко Шокеров допълни, че Gameloft в момента предоставя безплатно съдържание в 35 техни заглавия, както и се създава специално такова, с което да се промотират хигиенни мерки за борба с коронавируса. Отделно, компанията пусна безплатен емулатор за 30 класически свои игри по случай 20-годишнината си.

Без спирачки

Софийското звено на френския гигант разполага с над 200 души, специализирани в различни сфери – художници, гейм дизайнери, продуценти, програмисти, маркетинг експерти и други. „Геймлофт България“ в момента активно работи по ново и все още необявено заглавие. Работата по проекта не е спирала, откакто влезе в сила извънредното положение. Всъщност в момента на обявяването му (13 март), компанията вече е изнесла по-голямата част от офиса си да работи дистанционно. Няколко дни след това цялата дейност вече е пренесена в домашна обстановка.

„Най-голямото предизвикателство беше да настроим корпоративните системи за масова дистанционна работа, а впоследствие да поддържаме връзка и да оказваме подкрепа на колегите ни“, коментира Преслава Димитрова, HR мениджър на „Геймлофт България“. То е преодоляно напълно за по-малко от седмица.

Другият елемент е чисто човешки – да могат самите служители да се нагодят на работата от дистанция като запазят ефективната комуникация по проектите. Това е повече от ключова предпоставка за създаването на качествени заглавия при гейм проектите. Според Танко Шокеров това е най-трудната част от преминаването на дистанционен режим.

Той допълни, че за разлика от много други сектори, гейм индустрията е една от малкото, които вместо да оптимизират персонала си, продължават да търсят нови служители.

„В рамките на извънредното положение, вече имаме трима нови колеги, които започнаха работа дистанционно. Влагаме много усилия да ги въведем в екипа и да ги накараме да се почувстват добре дошли макар и от разстояние“, коментира Преслава Димитрова, HR мениджъра на „Геймлофт България“.

Негативните ефекти и опасенията на гейм индустрията     

Коронавирус пандемията оказа и някои негативни ефекти върху гейм сектора. Вярно е, че електронните спортове в момента са единствените, които продължават онлайн турнирите си. Редица ключови събития бяха отложени като мярка срещу заразата. Първото, което „падна“ беше Game Developers Conference (GDC), което по традиция се провежда всяка година в Сан Франциско, където се събират всички големи разработчици, за да обсъдят последните тенденции в създаването на игри. COVID-19 пандемията не пощади и най-голямата и популярна конференция за видеоигри E3.

„Освен събитията, пусковите дати на доста гейм проекти по света бяха изместени“, коментира Танко Шокеров, студио мениджър на „Геймлофт България“. Той не уточни каква е причината за това, но подчерта, че почти всички гейм разработчици са продължили работа безпроблемно.

Танко Шокеров изрази опасения, че ако изолацията и извънредните положения продължат във времето, това ще окаже влияние върху приходите и печалбите. Причината е, че рано или късно, пандемията ще окаже натиск върху общите доходи на хората и съответно върху потреблението.

„Да, в момента отчитаме растеж и се надявам да го запазим“, коментира Танко Шокеров. „Основните ми опасения са, че когато потребителите усетят по-силно спада в доходите си вследствие на изолацията, доста от тях ще намалят първо разходите си за забавление, но оставаме оптимисти“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари