Китайските пари навлязоха в гейм пространството и местни компании, като Tencent и Netease инвестират огромни суми в западни студиа. Споменавайки Tencent, компанията днес се явява най-големия издател на видеоигрово съдържание. Освен това, Tencent е собственик на Riot Games (League of Legends), които придобиха през 2015, притежават почти половината (40%) от акциите в Epic Games, инвестирали са значителни суми и в разработчици, като Activision Blizzard, Grinding Gear Games (Path of Exiles), Ubisoft, Platinum Games, Paradox Interactive, Funcom, Kakao Games (Black Desert Online) и др. И акционерите в тези компании приемат техните пари без никакво притеснение. Но не всички в гейм индустрията гледат толкова благосклонно на този процес. Независимо от планините с пари, с които Tencent разполагат и раздават щедро, известен американски разработчик и ветеран в гейм индустрията разкри наскоро, че е отказал да работи за Tencent заради принципите си и действията на режима в Пекин. Става дума за Дейвид Джафе.

В интервю за подкаста Sacred Symbols, човекът зад класически заглавия, като God of War и Twisted Metal споделя, че Tencent са се свързали с него с предложение той да ръководи работата по игра с огромен бюджет: над $100 милиона. За Джафе това означавало да наруши принципите си, като обяснява, че не иска да работи с китайски компании. „Беше ми предложен договор от $100 милиона. С мен се свърза китайска компания, но аз им казах: „Не, благодаря, защото вие сте Tencent и не искам да имам нищо общо с вас“, обяснява Джафе. Той допълва, че би се чувствал некомфортно да работи с тях, понеже става въпрос за компания, която се подчинява на китайското правителство, което според него, отрича идеята за свободата. За пример той посочва тоталното следене (което е не по-малко разпространено и в западния свят – б.а.) и начина, по който се третират малцинствата в Китай от държавата . Между другото, Tencent е една от малкото китайски компании, в които държавата няма водеща позиция и това неведнъж им е носило проблеми с официален Пекин. Изказването на Джафе породи обичайната буря в чаша вода във виртуалното пространство. Изглежда не са малко тези, които са се усъмнили в искреността на Джафе и са изразили гласно това. Известният разработчик, от своя страна, може би не знае правилото, че с тролове не се спори и решил да се защити, което и направи в социалната мрежа Twitter, но както може да се види – по не толкова убедителен начин.

Оставяйки настрана поредната нефутболна драма в Интернет, наскоро в интернет пространството се появи новият директор на God of War Кори Барлог, който сподели, че все още е рано студиото да публикува конкретни видеоматериали, свързани с Ragnarok. Впоследствие беше направено уточнение, този път от директора по анимациите в SIE Santa Monica, Бруно Веласкес, който успокои почитателите на играта с уверението, че тя ще излезе по план – тази година. God of War Ragnarok се разработва за платформите на PS4 и PlayStation 5 и е засега единственият потвърден екскзузив на Sony за тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари