По-рано тази седмица беше даден дългоочаквания старт на съдебната битка между Apple и Epic Games. Изходът от спора между двете страни може да има необратим и дълготраен ефект върху икономиката на мобилната разработка и това е причината развитието на процеса да се следи не само от гейм света.

Тим Суини, основател на Epic Games и шеф на един от актуалните магазини за PC игри, Epic Games Store, води необявена битка с конкурентните платформи не от вчера. Той не харесва начина, по който функционират тези услуги и иска да ги промени. Първата стъпка в този негов своеобразен кръстоносен поход беше именно чрез магазина на компанията му, който вместо да следва негласно съгласувания модел на всички останали дигитални магазини и да взема по 30% комисионна от всяка игра и транзакция, свали този процент на 12%. Но действията му не спряха дотук. Съвсем нормално, в качеството си на разработчик, Суини и Epic желаят да монетизират в пълнота своя продукт – в случая ставаше дума за безплатната Fortnite – игра, която генерира стотици милиони долари на студиото годишно. Така, през миналата година, Epic подмениха разплащателната система във Fortnite на App Store и Google Play за тяхната собствена – същата, която се използва в десктоп версията на играта. Това доведе след себе си, разбира се до изхвърлянето на Fortnite от магазина на Apple и заплахи от двете страни да се срещнат в съда – което се и случва вече. Суини, заедно с други свои искания, иска постановяването на решение, което да позволи на разработчиците да използват свои собствени разплащателни системи. Изходът от това дело ще има ефект не само върху Fortnite и App Store, но и за магазините на PlayStation, Nintendo, Google Play, Steam и др. И то не само за видеоигрите. Суини обаче изглежда не се интересува от неигровите приложения. Това става ясно след зададен му от съдията по делото въпрос.

Запитан от съдията по делото Ивон Гонзалес Роджърс дали е наясно със собствените си искани и как това ще повлияе на разработчиците, създаващи други приложения освен игри, Суини, отговаря, че не знае. „Лично аз не знам“, отговаря той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари