Гейминг индустрията се е разраснала много с възможностите на модерните компютри. Днес всеки може да си направи игра и с малко усилие да я рекламира на потенциални геймъри. Тук идва и ролята на онлайн каталогът Steam. Библиотеката му носи в себе си стотици хиляди заглавия, така че някои потребители мислят, че той олицетворява целия РС гейминг. Истината въобще не е такава. Много компании като Activision и EA Games се опитват да се отделят от Steam, като създават свои алтернативи. Затова тук сме събрали целия набор от РС платформи за закупуване и използване на видеоигри.

1Steam

Разбира се, на първо място можем да сложим само Steam. Програмата на Valve е преминала през много от стартирането ѝ през 2003г. Сега всяка седмица в каталога биват добавяни повече от 100 игри. Можете да намерите всичко, от шутъри до графични новели или реалистични VR преживявания. И извън тях клиентът може да се ползва за много други неща. Наскоро Valve въведе нова функция за чат, подобен на приложението Discord. Да не говорим, че в момента единствено Valve отделя специално внимание на Linux гейминга с разработването на проектa Proton.
От друга страна списъкът на заглавия е толкова голям, че потребителите лесно може да попаднат на нещо съмнително. Критериите на Valve за включване в каталога са ниски и съществуват много негодни за използване игри (някои дори не могат да бъдат класифицирани като игри). Все пак алгоритмите за препоръчване на заглавия са на много високо ниво, така че вече е малко вероятно да попаднете на измама. Но ако не желаете да се задоволите с предложението на Valve, продължавайте да четете.

2GOG Galaxy


Good Old Games програмата първоначално се зароди с нагласата да събере колкото се може повече ретро игри без DRM защита. Тези заглавия трудно се намират, още повече изпълняват, затова всяка покупка ви носеше и безплатно копие на DOSBox емулатор.
Годината обаче е 2018-та и от GOG се очаква много повече от това да бъде просто един антикварен магазин. Вече можете да откриете много нови инди заглавия в неговия каталог. Освен това програмата е собственост на CD Projekt, така че може да си поръчате целия набор The Witcher на ексклузивна цена. Наскоро беше въведена и функцията GOG Connect, която прехвърля библиотеката ви с игри от Steam в GOG, макар че има още много какво да се желае от нея. Пък и контролът на съдържанието тук е много по-стриктен.

3Itch.io


Да, дори и търговецът Itch.io си има собствен десктоп клиент. Той ви спестява многото излишни файлове, които се натрупват в компютъра ви, ако изтеглите играта от сайта (или поне така ви карат да си мислите). Тук може да откриете уникални инди заглавия, недостъпни никъде другаде. На разположение са и големи публични дискусии, където геймърите могат да споделят впечатленията си от игри. Не очаквайте обаче някакви допълнителни функции – тук просто поръчвате и играете.

4Origin


Отговорът на Electronic Arts срещу експанзията на Valve е платформата Origin. Това обаче не значи, че каталогът ѝ е ограничен само до ЕА ексклузиви. Компанията е закупила и известните заглавия на CD Projekt, Ubisoft и Capcom и на независими студия. Ако не ви харесва Simcity, винаги може да смените на Cities Skylines. Или ако новата Battlefield не бе каквото очаквахте, развлечете се с нещо нестандартно като Batman: Arkham Origins.
Освен това ЕА стартира програмата Origin Access, която предлага голяма част от каталога игри само срещу месечно заплащане. Вече няма нужда да купувате всички заглавия поотделно. Като цяло Origin е мястото за намиране на всички големи имена в гейминг индустрията, от големите ААА титани до бижутата в инди жанра.

5Windows Store


Преживяването в каталога на Microsoft наистина е трудно за дефиниция. На първо място, компанията е много зле с тактиката – само в Microsoft Store може да видите идиотски мобилни игрички като Candy Crush редом до големите франчайзи Gears of War или Halo. Но, разбира, щом игрите са изтеглени директно от каталога на създателя на Windows, е гарантирано, че ще работят оптимално на системата… нали? Все пак е важно да отбележим, че издателите Warner Bros и Capcom също предлагат своите големи заглавия тук. Така че ако сте способни да преглътнете цялостния хаос, Microsoft Store може да се окаже не толкова лошо място за пазар за добри РС игри.

6Battle.net


Battle.net е предложението на Blizzard Entertainment за РС платформа. Освен големите хитове Overwatch и WoW обаче вече може да откриете и изданията на Activision, като Destiny 2 и скоро и CoD: Black Ops 4. Можете и да стриймвате във Facebook директно от клиента. От друга страна, ако сте си взели игра на Blizzard, задължително ще трябва да инсталирате и Battle.net. Но като цяло клиентът е лек и не дразни с излишни известия, така че няма да ви пречи много.

7Bethesda Launcher


Досега беше лесно да потребителите да игнорират съществуването на клиента на Bethesda. Макар че Elder Scrolls Legends изискваше профили в bethesda.net, беше възможно да играете заглавието и от Steam без инсталиране на допълнителна програма. Илюзията обаче е вдигната – Fallout 76 ще е съвместима единствено с Bethesda Launcher и само от там ще може да закупите играта.
Като цяло приложението не може да предложи много – тук са включени единствено игрите на Bethesda. Наскоро разработчикът въведе функцията за излъчване на видео директно в Twitch (подобно на Battle.net). Извън това, обаче, тази алтернатива не може да ви предложи нищо повече.

8UPlay


Платформата UPlay е годна само за едно нещо – да играете игри на Ubisoft. Извън това клиентът не може да ви предложи нищо. Лесно бихме го нарекли и „най-дефектната платформа за РС компютри“. Ако си купите игра на Ubisoft от Steam, тя първо стартира през този клиент, след това изпълнява UPlay и чак тогава стартира и самата игра. Понякога Ubisoft пуска някое безплатно заглавие или разпродажба. Но като цяло, освен ако не ви се играе Assassin’s Creed, няма друга причина, поради която да искате да инсталирате UPlay.

 


Това са нашите предложения за гейминг платформи за персонални компютри извън света на Steam. Изборът е голям и само на вас ви остава да решите кой каталог е по-подходящ за вас. И макар решението на Valve да предлага максимума функции, винаги може да останете доволни от продуктите на конкуренцията, които често се оказват по-лесни за ползване и по-леки за компютъра.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари