Battelfield 2042 излезе след много очаквания от почитателите на поредицата, но се оказа едно от големите разочарования в гейм пространството за тази година. Освен, че е засипана с технически несъвършенства, играта се появи без няколко ключови за поредицата характеристики, което се отрази и в крайно негативните мнения на BF общността за нея. Защо и какво точно се е случило, че DICE и Electronic Arts пуснаха игра в този вид? Обяснение тези дни даде гейм журналистът и доказал се инсайдър по отношение на Battlefield Том Хендерсън.

От видеото, което той публикува в YouTube става ясно, че продуктът, който EA и DICE са изкарали е бил в разработка от едва 15 месеца.

Обичайната практика тук е работата по следващото издание на Battlefield да започва веднага след публикуването на поредната игра от поредицата. Battelfield V се появи през ноември 2018, което на практика означава, че студиото е имало достатъчно време за работа по следващия Battelfield. Само че разработчикът е изгубил ценни месеци да работи по нещо, като продължение на Battlefield V, което в крайна сметка се е оказало провал. В началото DICE искали да създадат нов Battlefield: Bad Company, но от ЕА са отхвърлили идеята, заедно с няколко други възможности. Новият Battlefield е трябвало да е Battle Royale – идея, която впоследствие била отхвърлена отново от ръководството на ЕА. Все пак някои от идеите от този BR проект може да се открият в „2042“, като например присъствието на специалисти вместо класове или режима Hazard Zone.

В крайна сметка, издател и разработчик решили да се фокусират над нещо по-традиционно, но същинската работа по играта започнала чак през август миналата година. През март тази година станало ясно, че проектът си има сериозен проблеми. По това време, на ЕА им дошла идеята да подсилят работата по Battlefield 2042 с хора от други екипи, които да помогнат на DICE, но проблемите с гейм енджина правело ситуацията още по-сложна. На всичкото отгоре проблемите, причинени от пандемичната ситуация си казвали своето. Хендерсън допълва, че допълнителни проблеми възникнали поради това, че още преди започване на същинската работа по играта, DICE били напуснати от ключови служители. Много от тях били прекарали в студиото години наред. Аргументът им за напускането на повечето от тях било да си върнат творческата свобода. Тези ветерани нееднократно представяли пред ЕА различни амбициозни проекти, които били последователно отхвърляни, понеже издателят предпочитал да се заложи на сигурното и искали да се следват настоящите тенденции в индустрията, вместо да се опитват да създават нови такива.

Междувременно се появили проблеми, свързани с енджина. Battlefield V бил изграден на основата на версия на Frostbite от 2016 и „2042“ е щяла да бъде първата игра, която се изгражда изцяло с последната версия на енджина. Това обаче се оказало доста сложна задача, особено вземайки предвид това, че много от опитните разработчици, които стояли в основата на създаването на Frostbite били вече напуснали DICE. И така, преходът към новата на версия се оказал далеч по-мъчен – вместо очакваните шест месеца, на екипите им отнело година и половина да се справят с последната му версия. Едва тогава започнала истинската работа по BF2042.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари