Учени учат ИИ да проследява и убива хората в играта Doom

0
20

Учените от университета Карнеги-Мелън създадоха специална невронна мрежа, която превръща изкуствения интелект в машина за убийства. Или по-точно машина за убиване на фрагите, понеже новият изкуствен интелект ги избива само в режима deathmatch на легендарната игра Doom. Навярно всеки ще забележи, че смъртта в играта е виртуална, но за компютъра всичко е виртуално.

 

С какво новият изкуствен интелект се различава от ботовете? Разликата е следната: обикновените ботове са стартирани и действат в самата игра – те знаят всички координати, тайни, характеристиките на предметите и оръжията и т.н. Както и всички други NPC, те са програмирани да постъпват по точно определен начин.

Изкуственият интелект, създаден от Guillaume Lample и Devendra Singh Chaplot, играе тази игра точно като нас: гледа екрана, оценява обстановката, движи се по картите и естествено, стреля по всичко, което се движи.

Ето и видеоклипа, който показва новия ИИ в действие.

 

Невронната мрежа се е обучавала предимно от данните на екрана, но нейните създатели са й помогнали w разпознаването на враговете и предметите.

Обратната връзка в обучението на този ИИ e определения брой точки, които се увеличават с активното движение, събиране на предметите и за убийствата. Точките намаляват, когато ИИ е ударен и ранен.

В крайна сметка тази система побеждава всички ботове и геймъри.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари