fbpx
8.6 C
София

Федералната търговска комисия на САЩ иска повече информация за сделките на Microsoft с Nintendo и Nvidia

Най-четени

От Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) настояват за предоставяне на повече информация относно скорошните споразумения на Microsoft с Nintendo и Nvidia, както и за плановете на компанията за ексклузивно предлагане на продуктите на ZeniMax и Activision Blizzard. Според изпратената вчера молба от FTC до IT гиганта новите сделки очертават несъответствия с предоставените документи по придобиването на Activision Blizzard. По-рано този месец от комисията приеха подобно искане на Microsoft, в което се настоява от Sony да разкрият информация относно техните ексклузивни сделки с трети страни.

От държавния регулаторен орган смятат, че от Microsoft възнамеряват да използват сключените споразумения като довод за това, че лоялната конкуренция на пазарите за видео игри няма да бъде застрашена:

„Въпреки ясното намерение да използват тези споразумения в своя защита, от Microsoft отказват да представят оригиналните документи, свързани с тези сделки, или с комуникация с трети страни, различни от Nvidia, Nintendo и Sony. На Microsoft не трябва да бъде разрешено да въвежда или да разчита на тези споразумения, без да разкрие поисканата информация.“, се казва още в декларацията.

Тази седмица от компанията обявиха, че са подписали още две 10-годишни сделки за разпространение на Xbox PC игри и на заглавията на Activision Blizzard след приключване на придобиването – с японската платформа за облачни игри Ubitus и с немската Boosteroid. Съгласно сключените до момента споразумения Call of Duty ще се появи и за конзолите на Nintendo, както и в платформата на Nvidia GeForce Now. От Microsoft изглежда планират да използват тези сделки като доказателство за своите намерения да предложат играта на повече от 150 милиона допълнителни играчи, което оправдава придобиването на Activision Blizzard за $69 милиарда.

От FTC също така настояват да получат „всички документи, свързани с ексклузивното предлагане на продуктите на ZeniMax“. Компанията-майка на разработчика на Fallout и Elder Scrolls Bethesda, беше придобита от Microsoft през 2021 г. След сливането заглавията, които бяха планирани да се разпространяват за повече платформи и конзоли, сега ще бъдат налични само за Xbox. От комисията изискват да им бъдат предоставени още „документи, свързани с разработването на игри от следващо поколение“ на Microsoft.

От Activision Blizzard също трябва да представят някои документи, които липсват при по-ранната фаза от разглеждането на сделката. От студиото се изисква да разкрият повече информация относно предлагането на своите продукти, както и статистически данни и констатации, свързани със закупуването и потреблението на техните игри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини