Известната хакерска група Fail0verflow обяви, че е идентифицирала експлойт, който би могъл да работи при „всички пуснати до момента хардуерни и софтуерни версии на PS4“. С други думи, всяка една конзола на пазара подлежи на хакване.

Става въпрос за експлойт, даващ права върху EMC кода на всяка хардуерна ревизия. Той позволява да се дават команди директно върху Southbridge чипа на конзолата, известен като Aeolia и Belize според ревизията. Това дава надежда за предстоящ хак на по-висок фърмуер. За момента хакваеми са конзоли с версия 5.05/5.07 на системния софтуер, която е от пролетта на тази година.

Както обикновено се случва с такива фундаментални експлойти, находката на Fail0verflow е достатъчно проста, за да бъде развита от ентусиазирани хакери и достатъчно сложна, че да не върши никаква работа на крайните потребители.

Снимката по-долу е от работата на Fail0verflow, а макар засега всичко да е далеч от обикновените геймъри, такъв фундаментален експлойт представлява доста интересна находка и е сравним само с експлойта Fusee Gelee за Nintendo Switch, който превърна всички пуснати до момента конзоли в потенциално хакваеми.

Вероятно повече новини ще имаме в следващите седмици или месеци. Имайки предвид, че PS4 бе хакната официално през декември 2017 г., моментът за годишнината наближава и това би бил интересен подарък за нея.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
anonymous
anonymous

тъкмо, че отдавна събира само прах тая конзола вече….

Oracle
Oracle

Открили уязвимост в PS4?
Гръм и мълнии … Хиляди Дяволи и … една Вещица!
Абсолютно невъзможно!