21.6 C
София

Хираи заклейми действията на хакерите

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


По време на встъпителната си реч на тазгодишното изложение CES 2015, шефът на Sony Казуо Хираи заклейми публично действията на хакерите, получили достъп до мрежите и системите на Sony Pictures в края на ноември миналата година. 

Атаката, проведена от хакерска групировка, назоваваща се The Guardians of Peace (G.O.P.) атакува системите на филмовото студио нанасяйки сериозни щети, както по мрежата и системите на компанията, така и по репутацията на Sony, които не се славят като компания, която обръща особено внимание по обезопасяване на мрежите и системите си. Предполага се, че атаката е по повод излизането на The Interview – лента, в която двама американски журналисти са натоварени с мисия да убият севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Макар и да има доста неизвестни, ФБР заяви своето становище, че хакерите са директно свързани със севернокорейското правителство.

Хираи заяви, че е горд от действията на отговорните служители в студиото, които не са се поддали на натиска да спрат пускането на филма, въпреки сериозните заплахи, които G.O.P. са отправили.

„Както Sony, така и бивши и настоящи служители на компанията станаха жертва на една от на ужасните и мащабни кибер атаки в историята“, заяви Хирай. „Нужно е да заявя, че се гордея с моите служители, както и на нашите сътрудници, които са се опълчили на ултиматума на престъпниците, и са работели без умора дни наред, за да направят премиерата на „Убийствено интервю“ факт“, допълва той.

„Искам да кажа също така, че свободата на словото и на това да се изразяваш без притеснение, както и свободата на сдружение са изключително важни за Sony и развлекателния бизнес“, завършва той.

Хм, доста любопитно изказване за свободите, които уважава Sony, особено, ако Хираи е забравил за незаконното инсталиране на руткит на компютрите на хората през 2005 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини