Шефът на Ubisoft: Под Vivendi ще загубим свободата си

0
52


Вероятно сте чували за сериозната атака, на която са подложени Ubisoft от страна на медийния конгломерат Vivendi (Canal+, Universal Music, Gameloft). Той е вече собственик на 22.8% от дяловете на Ubi и намеренията им са да продължат изкупуването на акции. Това е разбираемо, вземайки предвид жизнеността на гейминг компанията. Студиото не прекъсва да издава игрово съдържание и да подпомага проекти от различен характер, като предстоящия филм по Assassin’s Creed сериите. For Honour, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, South Park: The Fractured But Whole са само част от заглавията, от които студиото очаква да направи сериозна печалба. Независимо от проблемите на The Division, играта продължава да привлича геймъри към себе си, а Rainbow: Six Siege се оказа неочакван хит за Ubisoft. И това преди да се състои така дългоочаквания анонс на следващата голяма игра от света на AC. Успее ли Vivendi да погълне Ubisoft, нищо няма да е същото. Така смята Ив Гюлемо, шеф на Ubi, според когото сливането на двете компании ще отнеме творческата сила на студиото.

 „Креативността, гъвкавостта и поемането на рискове са отличителна характеристика на нашата индустрия. Ако си независим, знаеш докъде можеш да стигнеш, но ако си част от конгломерат, който не разбира същността на индустрията ви, колко бързо се движи или решенията, които взимаш на момента, те могат да ограничат възможностите ви. След което вие спирате да създавате нови изживявания, които се появяват от нищото. Понякога, когато рискувате, нещата не се получават и се налага да отмениш проект, защото си си мислил, че нещата се движат в посоката, която желаеш, но това така и не се случва. Когато мениджмънта позволява това, никой не те обвинява за това, че не си успял. Ръководното звено казва: „ОК, научихме това и това и можем да използваме наученото за тази нова възможност“. Когато обаче сте част от организация, която не поема така рискове, това не може да се случи, а не поемаш ли рискове, не получаваш награда. Да, сливането на компании обикновено не е проблем, но в индустрията ни, която се променя често, всъщност е риск“, обяснява пред Gamespot Гилемо.

Именно рисковете, което студиото поема са едни от достойнствата на Ubi. Малки заглавия като Valiant Hearts и Child of Light се оказаха невероятен успех за студио, което е по-известно с високопрофилните си ААА игри. В същото време, студиото пое риск с ММО играта с постоянно разширяващ се свят The Division и независимо от проблeмите, споходили разработчиците, заглавието продължава да се продава добре. The Honor изглежда също подобен риск, но ако нещата се получат, Ubi отново ще е на гребена на вълната. Такъв риск бива поет и с идеята за Rainbow Six Patriots – игра, която впоследствие е отменена, но вдъхва живота на Rainbow Six Siege.

 “Точно така. Отнася се и до неща като виртуалната реалност, при което всеки ти казва, че това е нещо, с което не трябва да се захващаш. Отнася се и до това да окажеш поддръжка за Wii, в момент, в който цялата индустрия ти казва да не го правиш. Когато някой ти каже да не правиш нещо, това може да промени мисленето ти”, обяснява той, допълвайки, че поемането на рискове е ключово за успеха и няма как на 100%, че нещо ще сработи, така че е много важно да поемаш рискове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари