Наближава излизането на The Last of Us Part 2, с който Sony ще изпрати в историята PlayStation 4 и ексклузивите за платформата (макар и както разбрахме тя да бъде поддържана поне още няколко години) – точно, както през 2013 първият TLOU сложи финалните надписи на PS3. Продължението на оригиналната игра на Naughty Dog се очаква с огромен интерес и надежда, че студиото ще използва умело поставените от самите тях основи преди седем години, за да надградят и затворят историята на Джоел и Ели с нужното уважение и блясък.

Нова история и познати и нови лица, нови врагове, визия, механики, огромен свят. Какво ще предложи играта на своите почитатели, когато излезе, обобщава GamingBolt в наскоро публикуван материал от страна на медията. Ето и големите промени, които ще видим в TLOU 2 в сравнение с първата игра.

БЕЗ МУЛТИПЛЕЙЪР

Мултиплейърният режим в The Last of Us е една от многото характеристики, която геймърите харесаха в оригиналната игра, но както беше отбелязано вече от Naughty Dog, той няма да се завърне във втората част на играта.

„За разлика от мултиплейърните режими в повечето сингъл заглавия с фокус над историята, които изглеждат ненужни и форсирани, Factions в The Last of Us беше уникален и ангажиращ, като човек усеща, че той си има свое собствено място в играта и в цялостното преживяване. Това е и причината, поради която, когато Naughty Dog обявиха, че мултиплейър в The Last of Us Part 2 няма да има, с аргумента, че те искат да се посветят цялото си внимание и ресурси над кампанията, мнозина останаха изненадани“, пишат от GamingBolt.

ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ

Може и в първата игра да можеше да се играе с Ели в някои сцени, голямата звезда и перспективата, от която беше разказана историята в оригинала беше Джоел. Този път нещата се променят и Ели поема кормилото, което ще внесе промени в сравнение с The Last of Us. Дали ще може да се играе все пак и в някои части от играта и с Джоел, предстои да разберем по-късно този месец.

ЦЕНТРАЛНАТА ТЕМА

В интервю от април тази година, актьорът, играещ Джоел, Трой Бейкър, обясни, че това, което ще видят много хора в The Last of Us Part 2 може да не е това, което са очаквали и е важно играещите да влязат с открито съзнание в нейния свят. „Не знам дали хората ще я харесат или намразят, но те определено няма да са на едно мнение за нея“, сподели Бейкър в коментара си тогава. GamingBolt обобщава, подчертавайки, че ако в първата игра, централна тема се е явявала любовта, връзката между Джоел и Ели, то обуславящата дума в TLOU 2 ще е „омраза“. Ели тръгва по мрачния път на отмъщението и въпросът тук ще е докъде може да стигне тя, за да получи удовлетворение и покой.

ПОВЕЧЕ ПОДВИЖНОСТ

Поставянето на Ели като основен герой в играта ще промени не само историята, но и геймплея по значим начин. По-дребна от Джоел, Ели е обаче далеч по-подвижна и гъвкава от него. Промените тук ще се отразят, както в стелт епизодите, така и в обикаляне на света на играта. Тя може да скача, да се спуска и катери повърхности и дори да се крие под превозни средства, за да избегне среща с враговете си. Вече видяхме и кадри от играта, в които прикрила в легнало положение във високата трева, тя успява да нагласи мерника си, така че да уцели преследващия я. Naughty отделят и специален бутон на контролера за приклякването ѝ, което вероятно означава, че ще има и промени в правилата за водене на бой отблизо.

ПОВЕЧЕ НИВА С ОТКРИТ ДИЗАЙН

The Last of Us следва добре отъпканата от Naughty Dog пътека на предварително измислени сценарии и нива, в които едно действие следва друго, последвано от друго и т.н. Но с Uncharted и The Lost Legacy, студиото експериментира с по-големи зони и нелинейни структури. Това се очаква да бъде продължено и в The Last of Us Part 2. Основната история все още е предварително написана и следва линеен дизайн, но огромния свят ще ви позволи да се впуснете в странични мисии и дейности, в които краят ще зависи от вас и вашите избори.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

В края на миналата година, един от сценаристите на TLOU 2 обясни в интервю, че освен новия енджин, който използва студиото и ще нанесе подобрения по множество фронтове, играта ще може да се възползва и от огромен свят – с 50% по-голям от този в първата игра. Но не става дума просто за територия – повече врагове, повече герои, повече анимация, по-големи нива, синематика и системи. Наскоро Naughty Dog обясниха, че ще е нормално играещите да пропуснат някои цели райони при първото изиграване, именно заради обхвата на този огромен свят и множеството дейности и активности, които предлага.

НОВИ ТИПОВЕ ВРАГОВЕ

Очакваме да видим някои от типовете врагове от първата игра, но и съвсем нов тип съперници, като например кучетата. Те придружават преследвачите на Ели и могат да я надушат докато се укрива, което вдига градуса на напрежението. Различни банди и човешки врагове, както и появата на „шамблърите“, които делят общи характеристики с „блоутърите“ с дебелата си и защитена кожа и възможност да изпускат облаци от отровни газове.

ПОДОБРЕНА КЪСТЪМИЗАЦИЯ И НАЧИНИ ЗА ПРОГРЕС

От Naughty споделиха вече на няколко пъти, че системите за персонализация и прогрес на героя получават подобрение и ще играят по-голяма роля, отколкото в първата игра. Ще разполагате с отделни, специализирани опции за способностите и далеч по-големи възможности за къстъмизация на оръжието. Това, в крайна сметка, ще доведе до една много по-персонализирана към вашия стил на игра Ели.

ПОДОБРЕН AI ДРУГАР

„Всяко едно продължение в най-добрия случай иска да адресира най-големите проблеми на предшественика си, а колкото и велика да беше The Last of Us, то тя си имаше своите собствени проблеми“, пишат GamingBolt. „Един от най-отличаващите се се явява смущаващия AI другар, който не се подчиняваше на правилата на прикриването. И това е нещо, което продължението смята да разреши“. Това беше и акцент в няколко интервюта, дадени от Naughty Dog. AI елементът е подобрен на множество нива – не само за придружаващия герой, но и за враговете. Съпътстващият герой ще е не само по-ефективен в бой, но и ще се подчинява напълно на правилата на стелт механиката и вече няма да има случаи, в които да се размотава напред-назад, докато вие се криете, а враговете ви да не го виждат.

БЕЗ НОЖА НА ДЖОЕЛ

Ръчно направеният нож на Джоел от първата игра вече го няма. Ефективно оръжие в близък бой, в стелт и даже за отключване на ключалки, както и механиката му за издръжливост биват премахнати и заменени от сгъваемия нож на Ели, който ще е винаги с нея.

The Last of Us Part 2 излиза на 19-ти този месец за PlayStation 4.

3 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари