fbpx
15.5 C
София

10 от най-добрите безплатни игри, които можете да играете през 2020

Най-четени

Прибирайте портфейлите.

Когато търсите най-добрите безплатни игри за PC, какво точно търсите? Мислим, че сме успели да намерим по нещо за всеки с нашия избор по-долу. В списъка ни има както free-to-play заглавия, които да се конкурират с платените игри за парите ви, така и заглавия, които можете да изтеглите и да запазите завинаги.

Списъка няма специфична подредба, затова не се засягайте, ако любимото ви безплатно заглавие не е най-отпред. Модовете са изключени. Всички заглавия изброени тук са самостоятелни и могат да се играят без задължителни покупки.

Ако мислите, че сме пропуснали някое заглавие, можете да добавите своите предложения в коментарите.

Apex Legends

„Най-добрата battle royale игра, която ще видим за дълго, дълго време“ – Rock, Paper, Shotgun

Това беше мнението на RPS преди 5 месеца. Тогава, това изказване беше доста смело и можеше да им скрои подъл номер. Но то е останало вярно и до днес.

Apex Legends има доста хитри идеи. Героите имат различни способности, съчетавайки тактическия елемент на Overwatch с напрежението на „последния оцелял отбор печели“. Ping системата ѝ зададе нов индустриален стандарт за комуникация. Играчите могат да се върнат в екшъна след като са убити (с помощта на съотборниците им), което беше толкова добра идея, че дори Fortnite не можа да ѝ устои и я открадна. Кораби и контейнери с екипировка дават насока на играчите, а балони и въжени линии им предлагат вълнуващ начин да стигнат до тях. А ако те не им допадат, имат и  опцията да се пързалят по гръб дотам.

А тези пързаляния допринасят към основния елемент в шоуто на Apex – движението. Много игри ни позволяват да се катерим, но малко от тях ни позволяват да го правим толкова бързо. Победителят в престрелката често е този с по-добрия мерник, но понякога е човекът, който се е досетил, че може неочаквано да се покатери върху някоя кутия.

Когато комбинирате тази свобода на движението с голямото количество кръв на играчите получавате сблъсъци, които еволюират. Сблъсъци, от които можете да избягате. Това е доста освежаваща промяна в сравнение с други игри от жанра, където смъртта често идва от противници, които изобщо не сте успели да видите.

Бележка: Съществуването на battle royale игра базирана на Titanfall вселената изтече в Reddit няколко години преди да обявят Apex Legends. Повечето хора отрекоха слуха като абсурден, но впоследствие се оказа, че това е било стратегически теч от екипа зад разработката на играта.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Fortnite е една от най-популярните безплатни battle royale игри. Близък неин конкурент е PUBG, който ще ви струва пари, но пък е по-близък до военните корени на жанра.

Къде можете да я играете: В EA Origin

Dota 2

След около хилядният час на Dota 2 започва да ви просветва. Тя е бездънна заешка дупка, в която два отбора от магьосници и зверове опитват да разрушат каменната градина на другия. Средно един мач продължава около час, в който вие и още четирима магьосници си пробивате път през стотици герои, предмети и магии.

Успехът зависи от безброй фактори. Трябва да се мисли за позициониране, отборна игра, психология, темпо и т.н. Всеки слой, който обелите разкрива друг слой под него и безброй съображения, които променят играта. Играл съм Dota почти 4000 часа. Мога да я играя още 4000 и пак няма да я разбера напълно.

Докато други MOBA игри предлагат въртящ се избор от безплатни герои и ви карат да закупите любимите си, в Dota всеки герой е напълно безплатен. Това е рядко срещана бизнес практика, която отразява още една от добрите черти на играта: ограниченият избор няма да ви помогне, когато трябва да контрирате изборът на противниковия отбор.

Друго нещо, което прави Dota толкова добра са хората, които ще срещнете по пътя към майсторството. Той е абсурдно дълъг, но ако вземете един-двама приятели с вас, това ще е едно от най-удовлетворяващите пътувания, които ще предприемете.

Какво друго да играете, ако това ви допада: League Of Legends в сравнение с Dota 2 е като Unreal Tournament с Quake. Тя също е безплатна и балансът ѝ може да ви допадне повече.

Друга възможност е Dota Underlords (или LoL Teamfight Tactics), която е безплатен autobattler в същата обстановка и със същите герои.

Къде можете да я играете: Steam

Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist

Тази игра е нещо подобно на The Stanley Parable, но с повече Саймън Амстел. Гласът на пречупения комик ви прекарва зад кулисите на измислена видеоигра, която се очаква да играете. Непрекъснато има обещания, че сте следващия, който ще играе, само още малко, съвсем скоро. Но, естествено, има проблеми. Създателите на играта са ударени от стачка и „играта“ отказва да работи правилно. Това означава, че сте вербувани да натискате бутони, да следвате инструкции и какво ли още не, докато от другата страна на стената „играчът“ се движи през нивата.

Доста по-линейна е от офисният ѝ предшественик, но има доста забавни моменти, ако решите да не се подчините на инструкциите на разказвача. Ако откажете да го слушате или не тръгнете натам, накъдето ви е казал, ще последва настойчиво мрънкане.

Играта е част от зараждащ се жанр: игри за игри, въпреки че е много по-небрежна от платената ѝ алтернатива The Beginner’s Guide. По много начини, те са като двете страни на една монета. Това не е изненадващо, тъй като начело на екипа зад Dr. Langeskov беше Уилям Пъх от The Stanley Parable, докато разработката на The Beginner’s Guide беше под ръководството на Дейви Уордън от The Stanley Parable.

Какво друго да играете, ако това ви допада: The Beginner’s Guide, The Stanley Parable, The Static Speaks My Name.

Къде можете да я играете: Изтеглете я от Itch.io или Steam

Open Transport Tycoon Deluxe

Крис Сойер създава Transport Tycoon за MicroProse през 1994 и така се появи чудесна мениджмънт игра пълна с успокоителния чар на нефтени рафинерии, морски пратки и бизнес симулация. Това може да ви звучи като шега, но не е: тя беше невероятна игра и можеше да накара часове и дни да изчезнат изведнъж. Ако сте седнали да я играете през 1994, за да дооправите някоя ЖП линия и изведнъж сте осъзнали, че са минали 25 години – не се притеснявайте. Open Transport Tycoon е опит да се пресъздаде оригиналната игра доколкото е възможно, но и с някои подобрения, които се възползват от технологичният прогрес на изминалите години. Пак ще строите транспортна империя, но на обширни карти, с мултиплеър, с премахнати бъгове и значително по-добър изкуствен интелект от оригинала.

Най-добрата част е, че OpenTTD идва със собствени звукови и графични пакети, създадени от общността на играта. Това я прави изцяло безплатна и ѝ дава голяма възможност за персонализиране. Ако старите карти не ви харесват, можете да изтеглите някоя от стотиците създадени от общността, които включват нови графики. И това е възможно изцяло от интерфейса на играта. Има гигантски карти, които ви позволяват лека-полека да колонизирате Великобритания, Европа или Северна Америка със своите собствени транспортни мрежи. А ако в някой момент се затрудните, има ръководства от потребители, които са много по-добри в разясняването на играта от официалните.

Ако ви липсват старите мениджмънт игри и обичате да си почивате като създавате големи и ефикасни системи с много подвижни части, спокойно можете да прекарате следващите 25 години в OpenTTD.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Big Pharma е мениджмънт игра, в която по подобен начин трябва да се планират пътища и да се максимизира ефикасността, но пътищата, които чертаете, създават и пренасят хапчета, а не контейнери.

Къде можете да я играете: Официален сайт

Path of Exile

Path of Exile е екшън RPG с освежаваща обстановка и озвучаване. Въпреки че има потенциала да стане неописуемо сложна, началото е просто като при Diablo или Torchlight: ходите напред-назад, убивате чудовища, вдигате нива, събирате екипировка и ставате все по-силни.

Макар че някои части на играта могат да са стряскащи (като системата с пасивни умения, която не е толкова сложна, колкото изглежда, но може да стресне новите играчи), някои от идеите ѝ са доста елегантни. Отварите се запълват, когато нанасяте щети. Боят по чудовищата ще възстанови HP и MP точките ви, като по този начин ви насърчават да сте по-агресивни. Способностите на героя ви не са базирани на класа, а зависят от скъпоценни камъни, които взаимодействат един с друг. Например, голям снаряд с „щети през време“ става по-добър, ако го комбинирате с камък, който увеличава силата на снарядите.

В ранните стадии на играта се чувствате абсурдно силни, тъй като всеки един от огромният брой избори пред вас ви превръща в смъртоносна машина. Но ако искате да оцелеете до края на играта, ще трябва да направите някои внимателни избори за героя си – или просто да следвате някое ръководство в интернет.

Често игри с подобни системи за нива и екипировка са устроени по начин, който да изстиска колкото се може повече пари от играчите. Grinding Gear Games, обаче, са се старали да запазят бизнес модела на играта „етичен“. Играта е безплатна. Всеки клас, всяка тъмница, всяко оръжие се отключва при нормална игра, без преки пътища. Без бустери, без ранни отключвания. Единственото предимство, което могат да ви донесат парите е разширено място в инвентара на героите ви. Това е полезно, ако играете от месеци, но няма да видите нужда да го разширявате докато не биете играта поне веднъж. Освен това, можете да си купувате скинове за героите (които са доста привличащи, като се има предвид импровизираният външен вид на броните в PoE), но реда на всичко това идва едва след като решите, че играта ви харесва.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Diablo 3. Не е безплатна, но обновленията на Blizzard са отстранили повечето проблеми, които имаше при пускането си.

Къде можете да я играете: Steam

Team Fortress 2

 

Team Fortress 2 излезе преди повече от 12 години, но това нямаше да го разберете докато играете. Като за начало, карикатурните ѝ графики са също толкова впечатляващи, колкото бяха и в началото. Броят на полигоните няма значение, когато говорим за подбор на цветове, анимации или значение, когато говорим за подбор на цветове, анимации или характерите, заложени във всеки един от героите. Ако искате да се запознаете с тях, изгледайте плейлиста на Valve  “Meet the Team”:

През годините и други игри са се опитвали да постигнат същия карикатурен стил, но никоя от тях не е успявала да комуникира през дизайн като TF2. Пример: можете да разберете точно какъв тип герой е Heavy само като го погледнете.

Освен заради графиките, играта има модерно усещане, защото тя моделира формулата за онлайн шутъри по свой образ и подобие. TF2 наложи въвеждането на нови оръжия и карти – нещо познато, ако играете Counter-Strike – като част от изживяването в играта. Бележките на пачовете бяха придружени от блог постове пълни с шеги; нови режими идваха с коментар на разработчиците в самата игра; всяко голямо обновление и герой получиха не трейлър, а изкусно написан и анимиран късометражен филм. MMO-та вече ползваха модела „игра като услуга“, но никое от тях не го правеше с толкова изкуство и грижа.

Тъй като Valve се е съсредоточила върху други неща (някои от които са в този в списък) обновленията напоследък оредяха, но за щастие, Team Fortress 2 си остава все така забавна за игра. Първоначално силата ѝ беше чрез дизайна си да имитира това, което ще се случва в онлайн сървърите. Съперничествата и заяжданията между героите в играта взеха „тровенето“ от чата и го направиха част от екшъна.

Възможността на медиците да übercharge-ват своите съотборници беше перфектното решение за разбиване на блокади. Шпионите можеха да се промъкват из най-дълбоките кътчета на вражеската база, а скаутите и войниците играха нещо подобно на Quake.

Чистотата на този дизайн малко се е поизгубила след обновленията, които добавиха нови възможности и по този начин създадоха подкласове на всеки от 9-те герои, като в същото време стана почти невъзможно да разбереш какво се случва, ако не знаеш с какво оръжие е противника ти. Но пък, това което изгуби в чистота, спечели в разнообразие. Не бих разменил лъка и стрелите на Снайпериста ми за нищо на света.

А за уловката на free-to-play: предимно шапки и аксесоари, за които не съм похарчил и стотинка. Можете да отключвате кутии, за да получите нови оръжия, но тях можете да ги получите и по други начини, ако не ви се харчи нищо.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Overwatch взима доста от идеите Team Fortress 2 и ги доразвива. Други идеи са изоставени, като тази да хвърляте буркани с пикня по хората, така че сами можете да решите кое ви е по-интересно.

Къде можете да я играете: Steam

Alien Swarm

Помните ли, когато Valve пусна игра безплатно? Не „безплатна за игране“, а просто безплатна. Казва се Alien Swarm. Тя е самостоятелно продължение на мод и е първата игра на Valve, която не е first-person шутър. Вместо това, Alien Swarm е co-op игра с до 4 играча, в която отгоре контролирате герой, който се бие с рояци от… извънземни. Можете да избирате от 4 класа: Медик, Офицер, Специалист и Техник, които имат отделни възможности като хакване на врати, поставяне на оръдия и лекуване на съотборници. Но повечето време стрелят по гадини с картечници и ловджийски пушки.

Alien Swarm не е сложна и продължава около 3 часа, но е добре изработена като всяка игра на Valve. Това в голяма степен се дължи на дизайна на нивата, които напъхват вас и чудовищата в тесни места, драматични битки и в болезнено дълго очакване на бавни асансьори.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Пробвайте Left 4 Dead, която има подобни co-op идеи, но е first-person и е с забавен сценарий.

Къде можете да я играете: Steam

Warframe

И наградата за най-подобрилата се free-to-play игра отива при… Warframe!

Всъщност, „подобрила се“ за космическия нинджа looter шутър на Digital Extremes е меко казано. Играта е почти неузнаваема в сравнение с първите ѝ версии от 2013. Това, което в началото беше шепа нива, които да минавате отново и отново, сега се превърна в цяла слънчева система. Освен нея имате две огромни зони с отворен свят, костюм за кучешки боеве в Космоса, хоувърборд, помощници с изкуствен интелект (от мини-Metal Gear до космически вълк) и избор от 66 Warframe, които да изучите и покорите. В сравнение с това, Destiny изглежда като дребна рибка.

Всичко може да се отключи безплатно, но изисква много търпение и редовни консултации с уикито на Warframe, за да се преборите с объркващата терминология и огромното разнообразие от опции в началото.

В YouTube има много полезни ръководства, а и винаги можете да зададете въпроса си в чата на играта – винаги ще се намери някой, който да ви отговори. Разработчиците осъзнават, че имат проблем с новите играчи и в момента работят по подобрения върху началото на кампанията и ръководствата. Но след като преминете през глупостите и започнете да схващате механиките, ще натрупате оръжия и костюми и ще се потопите в дълбока модифицираща система. А досега са добавени толкова много мисии към историята, че ще ви отнеме над 100 часа преди да се сблъскате с някакъв сериозен grind. А и дотогава DE сигурно ще са добавили още мисии.

Warframe е страхотна реклама на себе си. Във всяко ниво сте заобиколени от co-op партньори, които правят привидно невъзможни неща с извънземните си. Те могат да ви послужат като поглед към бъдещето ви или, ако успеете да се въздържите от това да си купувате от валутата Platinum, като вдъхновение да запретнете ръкави и да започнете грайнда по списъка с нужните съставки. А и с идващото Empyrean обновление, което ще добави космически кораби, co-op с няколко екипа и Nemesis система подобна на тази в Shadow of Mordor, този списък ще става все по-дълъг.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Безплатно? Няма много добри опции. Евентуално Destiny, но Warframe е много по-задълбочена.

Къде можете да я играете: Steam

World Of Tanks

Преди време си пуснах World Of Tanks за първи път от любопитство, като очаквах да е твърде тромава, твърде „free-to-play”. Обаче, за моя изненада, се зарибих почти моментално. Във всеки WoT рунд, малки отбори от играчи, всеки със свой собствен танк, излизат от стартовите си позиции и се втурват в битка на средноголеми карти, които включват както широки полета, така и клаустрофобични коридори. Тактиките се въртят около позиционирането: как да намеря ъгъл към противника без да излагам слабото място на гневната барака, която карам? Мога ли да се наместя на някой хълм така, че да мога да уцеля мишената си без да се показвам пред петимата врагове под мен?

Артилерийските танкове са фаворит, понеже са като снайпери – снайпери с възможността да виждат мишените си отгоре. Това звучи като абсурдно силно нещо, но за сметка на това трябва да имате пряка видимост към мишената и да „водите“ снарядите си, за да компенсирате за бавната им скорост.

Играх World of Tanks около 20 часа без да похарча и стотинка, което е и причината да я включа тук. Определено има танкове от високо ниво, които ще отнемат много часове докато ги отключите, освен ако не платите за тях с истински пари, но последния път като играх, това не ми попречи да се забавлявам или да унищожа няколко вражески танка.

Какво друго да играете, ако това ви допада: World Of Warplanes и World Of Warships, в които разменяте танковете за самолети и кораби, като рундовете и системата на прогресиране е същата. Друг вариант е War Thunder, в която можете да играете и с трите вида бойни машини.

Къде можете да я играете: Официален сайт

Battle For Wesnoth

Battle For Wesnoth за някои хора е от първите програми, които инсталират на новия си компютър. За последните 10 години, базираният на ходове хексатон на Дейвид Уайт е една от най-добрите безплатни стратегии и е често обновявана с ново съдържание и подобрения. Когато се появи платена версия за таблети по магазините за приложения се очакваше това да се случи и при РС версията. Но това не се случи.

Wesnoth все още е безплатна. Не е от безплатните, в които играете до даден момент и не е от безплатните, които предлагат платена валута в играта или предмети за отключване. Тя е безплатна като онзи безплатен обяд, за който родителите ви казваха, че го няма. Липсата на цена нямаше да е от значение, ако играта не си струваше времето ви, но за щастие тя е в отлична форма. Не е само една от най-добрите безплатни игри на РС, но е и една от най-добрите игри в жанра изобщо. Има 16 кампании, включващи всички раси по света и дори и далечното бъдеще на Wesnoth. Има и включен редактор, който ви позволява да създавате собствени сценарии или просто да теглите неофициално съдържание, когато сте готови с изобилието от материал, което е включено.

Какво друго да играете, ако това ви допада: Battle Brothers е базирана на ходове стратегия, която се развива във фантастичен свят, в който наемате и поддържате банда наемници. Но тя ще ви струва пари.

Къде можете да я играете: Steam


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини