fbpx
2.2 C
София

12 неща, които трябва да знаете за Baldur’s Gate 3

Най-четени

Baldur’s Gate 3, която ще влезе в ранен достъп по-късно тази година (и вероятно ще излезе през 2021 г.), има много малка прилика с първите две игри на Baldur’s Gate, които излязоха през 1998 и 2000 г. Третото и дългоочаквано продължение избягва сложните правила на Advanced Dungeons & Dragons в полза на по-достъпното D&D пето издание. Подобна еволюция присъства и в последната игра на Larian, Divinity: Original Sin 2, с кинематографичен привкус напомнящ на BioWare RPG  или, да речем, The Witcher 3.

Най-голямата разлика между Baldur’s Gate 3 и нейните предшественици е, че най-новото продължение е силно устремено към визия и усещане подобни на настолна игра. Докато първите две игри бяха изобилни с куестове, битки и преминаване през серия от тъмници, те не предлагаха достатъчно възможности за вземане на “креативни решения”. Baldur’s Gate 3, от друга страна, е пълна със системи за манипулиране и правила за нарушаване.

Jason Schreier от Kotaku споделя ключови елементи от играта, които е наблюдавал в рамките на 3-часов геймплей. Ето ги и тях:

1. Сбогом на старата бойна система

Най-неотложният въпрос феновете на Baldur’s Gate се питат за тази игра е дали тя ще използва походова бойна система, като предишните игри на Larian, или ще се завърне битката „в реално време с паузи“, която беше неразделна част от първите Baldur’s Gate игри. За съжаление на хардкор феновете на Infinity Engine, Baldur’s Gate 3 ще е изцяло базирана на ходове.

Битките в Baldur’s Gate 3 изглеждат много като тези на Divinity: Original Sin 2. Те се развиват като стратегическа игра, поставяйки голямо значение на позиционирането и препятствията в околната среда. Но вместо да следва ред по ред за всеки персонаж, Baldur’s Gate 3 ще редува цели групи.

В началото на всяка битка, вашата партия и партията на врага ще хвърлят зар коя да започне начален ход. Съответно, която партия е с по-висок резултат, тя започва първа.

Оттам насетне можете да зададете команди на цялата си партия в произволен ред, редувайки ходовете на героите си въз основа на това, което има най-стратегически смисъл. Освен това, можете да правите повече от просто да се движите и да атакувате. В крайна сметка това е Dungeons & Dragons…

2. Привет на бутането и прескачането

Една от най-интересните нови функции в Baldur’s Gate 3 е набор от допълнителни действия, разположени в долната част на екрана, които позволяват някои готини възможности. Например, има Shove, която ви позволява да бутате врагове от первази или в ями, и Jump, която ви позволява да скачате във въздуха, сякаш сте някаква магическа жаба. Също така можете да засилите оръжието си чрез околни предмети и материали – например да запалите стрелите си във свещ си или да засилите меча си в басейн със свръхестествена енергия. Можете да помагате на съюзници, които са в безсъзнание. И вероятно ще има много други начини за манипулиране на битки и правене на неща отвъд атака и защита.

„Това, което се опитваме да направим за боевете, е да ви дадем една ситуация и милион различни начини за нейното решение“, казва дизайнера на бойната система в играта Matt Holland. „Винаги има някои допълнителни начини да обърнете резултатите във ваша полза.“

3. Вече можете да виждате лицата на персонажите

Докато разговорите в Divinity: Original Sin 2 се разгръщат чрез текст, с невидим разказвач, описващ всяка сцена, каквато се е случила, Baldur’s Gate 3 използва подход изискващ по-голям бюджет. Всеки път, когато започнете разговор, камерата ще увеличи мащаба на героя, като преобръща разговорите в кинематографичен стил подобен на The Witcher 3.

Въпреки че изглеждат страхотно, те са едностранчиви. Няма да видите героя си да говори с NPC. По-скоро той ще мълчи по време на всички тези разговори, независимо дали сте направили собствен герой или сте избрали някой от героите на Origin – предварително конфигурирани личности със собствени разклоняващи се истории. 

4. Има попови лъжички във вашата глава

Baldur’s Gate 3 e изцяло за “mind flayers” – главоноги същества, които могат да контролират мозъка на хората, използвайки техните псионни способности. В началото на играта mind flayer закача мъничко същество (играта го нарича попова лъжичка) за едно от очите на вашия герой, откъдето пропълзява в мозъка ви и ви размътва главата. И така скоро научавате, че имате седем дни да намерите лечител, преди да ви превърне в mind flayer.

5. Можете да превключвате на походов режим извън битката.

Да речем, че наближавате лагер, пълен с гоблини и искате да позиционирате партията си за бой. Вероятно ще изпратите стрелеца си на високо и ще промъкнете роуга си отзад, така че тя да е в състояние да задържи някои от тези гадни малки същества. В Baldur’s Gate 3 можете да направите всичко това, като използвате специален походов режим, който можете да активирате извън битката.

Ето как работи: Всеки път, когато влезете в походов режим, ще спрете света за шест секунди игрово време, вземайки своя ред, а след това ще трябва да изчакате още шест секунди, докато всички останали действат. Можете да използвате своя ред, за да се промъкнете, да позиционирате партията си и да манипулирате средата по креативни начини, които са познати на всеки, който е играл Divinity: Original Sin.

6. Можете да разделите партията

Правило номер едно в Dungeons & Dragons е: Не разделяйте партията. Правило номер едно в Baldur’s Gate 3 е: Яко е да разделите партията. 

Полезно да знаете, че един от вашите герои може да бъде в битка, друг може да купува неща в град на няколкостотин метра разстояние, а другите двама може просто да стоят в пущинака, очаквайки да се случи нещо интересно. В мултиплейър различните играчи могат да контролират различни герои и да се движат индивидуално по този начин.

7. Baldur’s Gate 3 се развива 100 години след първите две игри

С други думи, не е необходимо да имате задълбочени познания за Baldur’s Gate 3, за да я оцените. В тричасовата демонстрация нямаше препратки към първите две игри, въпреки че Larian поясниха, че голяма част от играта ще се проведе в града на Baldur’s Gate. Няма съмнение, че когато стигнем до там, ще виждаме изобилие от препратки към Bhaalspawn – герой от началните игри, който се оказва, че е бил дете на бога на убийството.

„100 години по-късно е“, казва писателят Adam Smith, „но това не е толкова дълго време за някои видове. Има много хора, които помнят това, неща, които помнят това. Има фракции и места, които са били силно засегнати.“

8. Има тонове скрити тайни навсякъде

„Baldur’s Gate 3 е игра, която награждава изключително много разучаването – много повече, отколкото бихте очаквали“, казва Swen Vincke, който играеше демото. Точно на път, той се шмугна зад ъгъла на един участък в гоблинското село и премина пасивна “проверка на възприятието”, откривайки скрита врата, която води до таен район, който иначе няма да можете да намерите другояче.

“Има много такива неща в играта”, обещават разработчиците. Един от ключовите моменти е проучване на вертикалните пространства по картата, използвайки командата Jump, и по този начин можете да пропълзите на места, които иначе изглеждат недостъпни.

9. Провалът може да е забавен

По време на демото, един от героите се промъкна в подземна гробница и намери богато украсен саркофаг, за който се знаеше, че съдържа ценно съкровище – бижута, които ви позволяват да общувате с мъртвите. (Да, можете да говорите с мъртвите в Baldur’s Gate 3). Също така беше известно, че към саркофага имаше прикрепен капан.

Когато героят го отвори, запалимо масло се разпръсна по пода, заобикалящо героя, и огнени топки започнаха да бълват от стените. Стъпването върху течността би довело до тотално изгаряне. За преодоляването на ситуацията обаче влезе в действие магията Mage Hand, която призова спектрална ръка, която придърпа най-близката щайга и я премести близо до героя. След това героят стъпи върху нея и премина безопасно огненото препятствие.

Разбира се, подобен ход не винаги е увенчан с успех, поради което може да се наложи останалата част от партията да бъде привикана, в случай, че има нужда героя да бъде съживен.

10. Ще се сблъскате с някои абсурдни персонажи

Например Volo, суетен поет, който е легендарна част от D&D канона. Или Raphael, който се оказва дявол с неясни, загадъчни цели свързани с това какво може да направи, за да ви помогне и / или да ви нарани. („Приятел ли съм? Възможно. Противник? Евентуално. Но спасител? Със сигурност.“) Разбира се, има ги и членове на партията, като гадината Lae’zel и арогантния магьосник Gale. Ако сте харесали героите в Divinity: Original Sin 2 (а как не бихте могли?), то най-вероятно Baldur’s Gate 3 ще оправдае вашите очаквания в тази посока.

11. Ако играете като вампир, може да се изкушите да изядете членовете на партията си

Почивайки в Baldur’s Gate 3 ви позволява да устроите лагер, където можете да говорите с членовете на вашата партия и да се мотаете известно време. След това, вашия герой заспива и има сънища. В случая с вампира Astarion тези сънища включват неговия господар Cazador, който без съмнение ще бъде основна част от неговата история. Понякога той ще се буди посред нощ, озверял от жажда за кръв. И тогава, ако се поддадете на желанието можете да захапете някой от членовете на вашата партия докато е в безсъзнание.

В зависимост от решението ви, Astarion ще бъде свеж и заситен на сутринта или изнемощял от глад. Това на свой ред се отразява на статистиките на героя определящи влиянието на неговите способности.

12. Играта следи всяко ваше действие

Това обещание е дадено от толкова много RPG-та през годините. С други думи, всички онези трудни морални решения, които трябва да вземете ще имат реални последици. Имайте предвид, че именно тази игра помни всичко!

Създателите на Baldur’s Gate 3 казват, че искат да направят тази система още по-сложна. Например, убийството на гоблин-затворник може да ви се отрази добре в гората на друидите, но този избор ще ви стъжни играта по-късно, когато стигнете до гоблинската крепост. Или източването на кръвта на един от членовете на вашата партия може да има всякакви последствия в бъдеще. Това е Baldur’s Gate 3 – амбициозен опит за превръщане на класическа настолна игра във видеоигра.

Все още няма официална дата на излизане, но можете да следите за повече информация в Steam.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
1 година

Всичко друго е ок, ама винаги съм мразел походовите ролеви игри, за разлика от тези, които не ме мотаят с гласене на ходовете, ами свободно си бухам изчадията.

Нови ревюта

Подобни новини